sjef_vd_berg_-2_dig_hadeejer_opsZondag avond keerde  Sjef van de Berg terug uit  Sjanghai.  De 17 jarige Heeswijkse handboogschutter heeft in de Chinese wereldstad deelgenomen aan de eerste wereldbekerwedstrijd.  Hij behaalde de 17 plaats. Sjef was de  enige Nederlandse junior op deze senioren kampioenschappen. In de 1/16 finales verloor hij van de als 5e geplaatste Canadees  Lyon, een schutter met Olympische ervaring.

Papendal
“Eigenlijk ben ik niet eens een junior , maar kadet.  Dat is de leeftijdscategorie tot en met 17 jaar. Vanaf 18 ben je junior en dan  op je  21ste senior. Ik schiet in de Olympische discipline recurve. Dat is een handboog met een bocht. Sinds september 2011 zit ik in Papendal op het Centrum Topsport en Opleiding en ben daar de enige handboogschutter. Ik volg er nu de opleiding human technology.

sjef_aan_de_keukentafel_opstTickets O.S.“
“Deze deelname in Sjanghai geeft vertrouwen voor de toekomst. Ook Wietze van Alten,  mijn trainer, was erg tevreden.  Hij zei dat ik een goede aanvulling was op het  team.”
Over drie weken vliegt Sjef naar Antalya in Turkije om deel te nemen aam de selectie- wedstrijden voor het Europees Kampioenschap,  dat later in mei in  Amsterdam wordt gehouden. Daar zijn ook tickets  voor de O.S. te verdienen. “Maar dat is nog te ver voor mij.  Ervaring opdoen, dat is wat telt nu.”

Kansen
“En” vult vader Jos van de Berg, die ook aan de keukentafel  zit, aan : “De gemiddelde leeftijd van een Olympisch kampioen is 25 jaar. Dus over 4 jaar bij de O.S.  is hij 21. Over 8 jaar 25 en dan ook nog een mogelijkheid op zijn 29ste, over 12 jaar. Kansen in overvloed.”

Doelgerichte concentratie
“Wat ik in Sjanghai vooral heb geleerd is dat de psychische druk die ik voel, me nog parten speelt”, vervolgt Sjef zijn verhaal. “Dat vertaalt zich in mijn techniek. Ik weet nu dat ik met mijn linker elleboog meer omhoog moet wegdraaien vanuit mijn schouder en dat ik meer kracht moet leggen in mijn linkerhand . Eigenlijk moet ik me in de aanleg op het schot meer bewust zijn van mijn lichaamshouding en niet alleen doelgericht geconcentreerd zijn.”

Basis
“Je komt terug uit Sjanghai, een stad met 18 miljoen inwoners , een enorme mensenmassa, chaos, onoverzichtelijk, boze taxichauffeurs. Dan is binnen rijden in Heeswijk-Dinther een geruststellende ervaring. Dan ben ik blij weer terug te zijn op mijn basis.”

sjef_van_de_berg_copyOlympische Goud.
Op de vraag of we ooit in Heeswijk-Dinther, opgeluisterd met fanfare , harmonie en de gildes een olympisch kampioen mogen verwelkomen,  is het antwoord, zonder omhaal van woorden,  onbevangen, tegelijkertijd zelfbewust  en volmondig:  “Ja,  daarvoor zit ik in Papendal, dat heeft maar een doel, een Olympische gouden medaille. Dat is de topsportgedachte.”

Tekst en foto's: Jacques Worms