120119-lvdv-kinderfestival_12Vanavond was de première van het Bernhezer Kinderfilmfestival in de Pas in Heesch. CuBe had de afgelopen periode, samen met de Bernhezer KunstKring op alle scholen films opgenomen. Per school werd één film afgevaardigd voor het Kinderfilmfestival. Vanaf kwart voor zes was het een komen van heuse filmsterren bij het Cultureel Centrum in Heesch. Dertien films dingen vanavond naar een mooi juryrapport en natuurlijk de prijzen, die burgemeester Jan Boelhouwer uitreikt.

Vanaf kwart voor zes was het een komen gaan van auto´s tot vlakbij de hoofdingang van de Pas. Daar was door de organisatie een rode loper uitgerold om de filmsterren te ontvangen. Naast de loper stonden veel ouders ´hun´ sterren vast te leggen op de gevoelige plaats. Daarnaast waren er veel paperazzi, die met grote bronnen flitslicht, zorgden voor de juiste sfeer die hoort bij het sterrendom van de leerlingen van de 13 scholen in Bernheze. Ook uit HaDee waren basisschool ´t Palet, basisschool Mozaiek en basisschool de Bolderik aanwezig met een groep kinderen en hun begeleiders.
Veel kinderen hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep van burgemeester Boelhouwer op hun paasbest te verschijnen. Boelhouwer zelf gaf in zijn brief aan de kinderen aan, zelf een smoking te hebben gehuurd.

Tegen kwart over 6 was de Pas bijna tot de laatste plaats gevuld met leerlingen, hun begeleiders, betrokkenen bij het project en veel belangstellenden. Frans van Lokven, een van de filmers, heette iedereen van harte welkom bij deze bijzondere gebeurtenis. Dit Kinderfilmfestival is namelijk een dubbele premiere, omdat niet alleen de films voor het eerst werden vertoond, maar ook een dergelijk festival voor het eerst in Nederland met kinderen wordt gehouden. Dit leverde de organisatie van CuBe en de Bernhezer KunstKring een stevig applaus op.

Voorafgaande aan het vertonen van de films werden alle betrokkenen bedankt. Die ontvingen allemaal een applaus van de kinderen, die de spanning voor de start van de echte premiere voelden stijgen. Het grootste applaus gaven de kinderen aan hun eigen leerkrachten, die de afgelopen periode in de klas gewerkt hebben aan het fimproject, wat vandaag leidt tot 13 prachtige filmpjes.

Even na half 7 mocht basisschool Albertus uit Loosbroek het spits afbijten. Iedere groep stelde zichzelf voor met kleine ´kastfilmpjes´, waarna de film van de betreffende groep werd gedraaid. Even na half 8 kreeg iedere groep uit handen van burgemeester Jan Boelhouwer het juryrapport en een DVD, welke op school gekopieerd en verspreid mag worden.

Tekst en foto´s  Lambert van der Ven