Kunst

130526-phe-Atelierroute  7Tijdens de Open Atelierroute Veghel ontmoette ik twee exposanten uit HaDee in hun atelier in Pieter Brueghel. Rina Hezemans en Mariolijn Schenk kregen ook veel bezoekers uit HaDee, die hun werk kwamen bewonderen.

Tekst en foto's: Piet van Helvoort

130219-jvdb-laverhof 01 1280x768Vanaf woensdag 20 februari is de foto-expo, die gewijd is aan de uitgave van de 100ste editie van het maandblad d'n Hadeejer te zien in het Zorgcentrum Laverhof.
De tentoonstelling biedt  een exemplarisch beeld van het verenigingsleven, de rijkdom aan cultuur en historie, de invloed van de gemeentepolitiek op het dorp, en laat tegelijkertijd markante Hadeejers aan het woord.

Lees meer: 100 Hadeejers in Laverhof

130109-jvdb-expo Laverhof 07 1280x768Schilderijen van Gon Lakwijk-Wagenaars zijn vanaf 8 januari tot 2 februari te bekijken bij Laverhof, voorheen BerneZorg, in Heeswijk. De beeldend kunstenares uit Dinther heeft een flink aantal doeken gekozen uit haar ruime oeuvre om die te exposeren in de gangen van De Bongerd,  Zijlstraat 1 te Heeswijk.

Gon Lakwijk-Wagenaars verzorgt al jaren de schildercursussen voor gevorderden en beginners bij De Eynderic. Ook als docente handvaardigheid begeleidt zij sinds jaar en dag in Zijtaart een groep cursisten.

Lees meer: Expositie van Gon Lakwijk...

EngelDe Engel van ter Weer was plotseling verschenen
Het zat hem in de genen
Licht brengen voor al diegenen
Die het moeilijk hebben en vaak wenen
Toch schopten velen hem figuurlijk tegen de schenen

Lees meer: Als de Engel gevlogen is.....

121221-jvdb-engel  3Als symbool van vergankelijkheid,  transformatie en  overgang heeft hij Heeswijk-Dinther geroerd. Op 16 mei is de engel geplaatst met toestemming van de grondeigenaar en vergunning van de gemeente. “In de week voor Kerst 2012, op 21 december, heeft de Engel zijn eigen transformatie naar het Licht ondergaan. Het terrein van Ter Weer is klaar voor een volgende fase,” aldus kunstenares Hilde Mestrom.

Lees meer: De Engel heeft zijn werk...

121123-phe-ZinvanBernheze  13Gisteravond vond in zaal Kerkzicht in Loosbroek De Zin van Bernheze plaats. Dichters, cabaretiers en een zangeres uit Nederland en buitenland gaven acte de présence. Zo’n 80 mensen woonden de avond bij. Een geslaagde en inspiratievolle avond, georganiseerd door de Bernhezer Kunstkring (BKK) en de Bibliotheken van Bernheze.

Lees meer: Humor en diepgang bij De Zin...

120909-jvdb-monumentendag 35Op de open monumentendag ging het natuurlijk niet alleen om de monumentale bomen, maar vooral ook om de keur aan monumentale gebouwen die HaDee rijk is. Bij zo'n bezoek wordt niet alleen duidelijk wat voor bijzondere monumenten wij hebben, maar ook hoe deze functioneren in onze gemeenschap.

Lees meer: Zonovergoten open...

ijsvogeltjes van Jozephine WortelboerOp een stralende zomerdag midden in het seizoen opende Interart Beeldentuin en Galerie een gecombineerde tentoonstelling van twee schilders en een beeldhouwer.

Jozephine Wortelboer heeft de vogel als grote inspiratiebron. Buiten in de tuin komen de vogels in licht, lucht en ruimte tot hun recht.

Lees meer: Nieuwe expositie Interart

120608 Babs_GrefkensTijdens de afdelingsbijeenkomst particulieren op de accomodaties van Interart  beeldentuinen,  werd afscheid genomen van Babs Grefkens.  Ze was 6 jaar lid van de raad, waar 45 leden uit de regio deel van uit maken. “Ik heb vooral veel werk verricht achter de coulissen.  Als ik iets wilde regelen ging ik gewoon naar de directie”, vatte ze haar inzet, tot grote hilariteit van de aanwezigen, samen.

 

Klant op 1
Cabaretiere Karin Bruers leidde de 450 aanwezige leden op kordate en luchtige wijze door het programma. Huub Baijens opende als voorzitter van de raad van commissarissen de avond. Hij wees er met nadruk op dat de Rabobank de enige bank is waar de klant op nummer 1 staat, en niet de aandeelhouder.

Vestigingsbeleid.
Marion van de Acker, voorzitter van de ledenraad, beantwoordde in een vlot tweegesprek de directe vragen van gastvrouw Karin Bruers. “Er is inderdaad een terugloop van persoonlijke contacten nu er meer digitaal wordt gecommuniceerd. De kantoren worden minder bezocht. Tegelijkertijd hebben senioren behoefte aan persoonlijke contacten. Over dat dilemma moeten  we ons uitspreken. Met de dorpsraden gaan we over dit vestigingsbeleid praten”.

Groei.
Joep Kok, directeur Rababank Bernheze Maasland liet aan de hand van sheets zien dat ondanks de crisis er toch groei zit in de bank. Klanten zijn in vergelijking met 2010 in 2011 4,3 % meer gaan sparen en er is voor 2,4 % meer aan lening uitgezet. “Dat zijn geen spectaculaire cijfers” zei hij, “maar het toont wel  het vertrouwen dat de mensen  in de bank hebben”.

Biennale
Tot slot stelde Karin Bruers in een humoristische tirade de asociale kanten van de sociale media aan de kaak. En met die stichtende woorden in het achterhoofd  werd er daarna, onder het genot van spijs en drank, druk gebruik gemaakt van de mogelijkheid de Biennale te bezoeken.

 Tekst en fotografie Jacques Worms

 

120606-jvdb-ExpoBerneZorg 01Lijnenspel, vorm, kleur en textuur zijn de kenmerken van het werk van Leonie Dekker. De schilderijen ontstaan door soms dunne, vaak dikke lagen verf, opgebracht met grote kwast/paletmes. Grote, kleurrijke werken gemaakt met olie en acrylverf, die een gelaagd beeld laten zien.

Lees meer: Nieuwe expositie in BerneZorg.