121103-lvdv-natuurwerkdag 07In het kader van de Natuurwerkdag waren er gisteren ook activiteiten bij de Dier en Tuinweide naast hotel restaurant de Leijgraaf aan de Meerstraat. Van heinde en verre waren vrijwilligers naar Heeswijk gekomen om mee te helpen. Naast de vrijwilligers waren er deze dag ook verschillende scholieren, die in het kader van hun maatschappelijke stage hun steentje bijdroegen.

Op deze regenachtige zaterdag ging het werk in de Dier- en Tuinweide gewoon door. Voor de natuurwerkdag was er een bont gezelschap van vrijwilligers gekomen. Zo werkten vandaag mensen uit Bakel, Heusden en Someren samen. Enkelen waren van heel ver gekomen. Uit het West-Brabantse Fijnaart en zelfs uit Goeree Overflakkee waren vrijwilligers vol enthousiasme aan het werk.

Als ik ter plaatse kom ik juist de lunch begonnen, terwijl Pluvius de kraan nog maar eens goed heeft opengedraaid. Op het juiste moment hebben de medewerkers de warmte en de droogte van de zaal achter het restaurant opgezocht. Gastvrouw Saskia zorgt dat de vrijwilligers niets te kort komen. Henry van Boxmeer, initiatiefnemer van de Dier en Tuinweide somt de activiteiten op, die deze ochtend al hebben plaatsgevonden. "We hebben wilgen geknot, er is veel werk verzet in de vlindertuin. Maar ook zijn er veel struiken en planten stevig gesnoeid. En natuurlijk zijn tussendoor de dieren verzorgd, want dat is wel het unieke hier. Een mooie combinatie tussen dier en natuur".

De vrijwilligers laten zich de lunch goed smaken. De 13-jarige Lieke vertelt over haar medewerking aan de Natuurwerkdag. "Ik zit op het Fioretti College in Veghel. Wij hebben een maatschappelijke stage van 20 uur. Vandaag ben ik hier, maar ik kom ook nog op een aantal andere dagen". Samen met haar vriendin Tesse geniet ze zichtbaar als ze over het vrijwilligerswerk vertelt.
De 15-jarige Bas uit Heusden is alleen vandaag hier om mee te helpen. "In het kader van mijn maatschappelijke stage werk ik aan verschillende projecten. Vandaag ben ik een dag hier. Dit schooljaar zal ik nog op een paar andere plaatsen actief zijn, om zo aan mijn uren voor de maatschappelijke stage te komen".

Er is zo rond het middaguur al echt een band ontstaan tussen de diverse vrijwilligers, die vanuit verschillende perspectieven en verschillende plaatsen hier bij elkaar komen. Zo ontstaat er vandaag meer dan alleen een mooi bijgewerkte dier- en tuinweide. Terwijl de regen buiten langzaam minder wordt, wordt de lunch afgerond. "Vanmiddag gaan we nog verder met snoeien en bijwerken", besluit Henry.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven