Natuur en Milieu

150607-PK-IVN 2Zondag 14 juni vierde het IVN afd. Bernheze haar 30-jarig jubileum.
Ruim 15 leden kwamen ´s middags met aanhang, zo´n 30 in getal, bij elkaar in het Cultureel Centrum Servaes. Daar werd de groententuin bekeken en werd gewandeld over het Servaespad naar het Speelbos. Klik hier voor foto's.
Bij terugkomst kwamen ze gezellig bij elkaar om wat te eten van brood en spijzen, die grotendeels door eigen mensen was klaar gemaakt.

Tekst en foto's: Peter Kriele

 

DSCN1490 1280x768De ijsheiligen zijn voorbij en dat is meteen te merken aan de temperatuur en de zon die zich weer laat zien! Maar ook de bijzonder mooie ijsvogels zijn druk in de weer met vissen vangen.

Bertus van der Pas is regelmatig als vrijwilliger te vinden bij de tuinwerkzaamheden op Kasteel Heeswijk. Een echte ‘buiten’man die graag een steentje bijdraagt in de natuur. Hij is ook lid van de plaatselijke IVN.  Zo heeft hij in de meanderende AA speciale stokken geplaatst voor de ijsvogels. En dat ze daar dankbaar gebruik van maken is te zien op de foto. Meteen ná het plaatsen, vertelt Bertus, zat er al eentje op. En dat we zuinig moeten zijn op dit mooie vogeltje weten we allemaal.
DSCN1498 1280x768Een pluim voor zijn bijdrage!

Tekst:  Ine Zonneveld
Foto’s: Bertus van der Pasbertus 004 1280x768

DSCN2307 1280x768

                                  Volkstuinvereniging "De Koffiestraat" heeft er weer een nieuwe aanwinst bij.
IMG 0492De leden zijn voortdurend in de weer om ervoor te zorgen, dat het complex er netjes bijligt. Maar de strijd tegen het onkruid blijft een hele klus, zeker als je dat op een verantwoorde wijze wil doen.

Lees meer: Aanwinst voor de "De...

Foto van een kamsalamanderOp dinsdag 11 maart 2014 om 20.00 uur zal Rien van Himbergen uit ’s-Hertogenbosch een inleiding verzorgen over de kamsalamander.

De lezing wordt gehouden in De Groenling, Veldstraat 4

Lees meer: Lezing over kamsalamander

 

121103-lvdv-natuurwerkdag 07In het kader van de Natuurwerkdag waren er gisteren ook activiteiten bij de Dier en Tuinweide naast hotel restaurant de Leijgraaf aan de Meerstraat. Van heinde en verre waren vrijwilligers naar Heeswijk gekomen om mee te helpen. Naast de vrijwilligers waren er deze dag ook verschillende scholieren, die in het kader van hun maatschappelijke stage hun steentje bijdroegen.

Lees meer: Natuurwerkdag verbindt mensen

120924-phe- Storm  3Hevige rukwinden hebben vanmiddag een aantal bomen omver geblazen aan de Hertog Janstraat. Ook aan de Donkeren Dijk sneuvelde een boom en werden nogal wat takken afgerukt.120924-phe- Storm

 

Lees meer: Rukwind velt bomen

dierenweideZondag 1 juli starten we met de viering van het 5 jarig bestaan van de Dier & Tuin weide. Hiervoor houden we een Open dag tussen 11 en 17 uur om alles te laten zien. Er komen vast en zeker vele geïnteresseerden op af, want deze dag is uitgebreid in de media verschenen omdat TRV-Bernheze deze dag ook de “Dag van de Parelketting” organiseert. De Dier & Tuin weide is een van deze parels.

Bezoekers kunnen deze dag tussen 11 en 17 uur onderstaande ervaren:

·     Ponyrijden

·     Schapen scheren (rond 14.00u)

·     Hoefsmid komt hoeven kappen

·     Apenbrug, koemelken, lekker rondrennen, bijen zien, vlinders speuren

·     Broodje worst eten, ijsje eten en iets drinken

·     Dieren voederen, wij verkopen zakjes voer

·     Speurtocht doen (aan het einde vindt u parels voor aan uw parelketting)

·     Aardbeien eten

·     Honing kopen en uitleg door de Imker

·     Uitleg over onze educatiepakketten en kinderfeestjes

·     Dieren aaien

Toegang is gratis.

Komt u ook? Zegt het voort!

Bestuur Dier & Tuin weide

Meer info op: http://dierentuinweide.nl/zondag-1-juli-dag-van-de-parelketting.html of via 06-53221249

wateroverlast_1Wateroverlast kan ook plezier bieden! 
wateroverlast_2wateroverlast_3wateroverlast_4Foto's: Ton Lunenburg
120425-jvdb-oplaappunt_02Op Plein 1969 is deze week een oplaadpunt geplaatst voor het opladen van elektrische auto’s. De overheid investeert in duurzame mobiliteit zodat de lucht schoner wordt, de CO2-uitstoot afneemt, het milieu wordt gespaard en we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

Lees meer: Oplaadpunt Plein 1969

120331-lvdv-ontmoetingstuin_09Enkele weken geleden kon u op onze site al lezen van de ontwikkelingen achter het Dintherse Cultureel Centrum Servaes, waar een heuse ontmoetingstuin wordt ingericht voor de gemeenschap. De redactie liep één van de bevlogen vrijwilligers Wim Dortmans tegen het lijf en maakte vandaag een korte foto-update van de ontwikkelingen. 

Lees meer: Ontmoetingstuin verbindt...

05-11-11_natuurwerkdag-tonlun_1Van de Kildonkse molen tot aan kasteel Zwanenburg waren diverse vrijwilligers van werkgroep Venel, onderdeel van IVN Bernheze, bezig om onderhoud te plegen aan het landschap. Venel staat voor Vrijwillig Educatief Natuur en Landschapsbeheer. De werkgroep is al weer 26 jaar actief met het onderhoud van kleine landschapselementen.

Lees meer: Natuurwerkdag bij Kilsdonkse...

{jcomments on}110807-mvh-_pluktuin__01_Ik krijg een vriendin op bezoek en we besluiten om een stuk te gaan fietsen in de omgeving van Heeswijk-Dinther. We pikken in de Meerstraat de knooppuntroute op die ons over slingerende paden door het buitengebied voert. We komen langs de Fazanterie gefietst, maar helaas is die gesloten. En dan valt ons oog op een prachtige grote bloementuin !

Lees meer: “ Pluktuin Mrs Bouquet"