120331-lvdv-ontmoetingstuin_09Enkele weken geleden kon u op onze site al lezen van de ontwikkelingen achter het Dintherse Cultureel Centrum Servaes, waar een heuse ontmoetingstuin wordt ingericht voor de gemeenschap. De redactie liep één van de bevlogen vrijwilligers Wim Dortmans tegen het lijf en maakte vandaag een korte foto-update van de ontwikkelingen. 

Half maart gingen de eerste spades de grond in en nu staan er al prachtige fruitbomen achter in de ontmoetingstuin, die straks ook ruimte moet geven aan verschillende evenementen. "Door de diversiteit aan fruitbomen, ontstaat er straks een gevarieerde boomgaard. De oogst zal mogelijkheden bieden om Dinthernaren naar de ontmoetingstuin te lokken", aldus Dortmans. 
Vorige week is een begin gemaakt met het bemesten van de moestuin, die omzoomd wordt door kleine fruitboompjes en struiken met 'zachtfruit'. Wim vervolgt zijn verhaal bevlogen: "We hopen mensen uit het dorp enthousiast te maken om een stukje tuin te 'adopteren' door het te onderhouden. Met de oogst zijn leuke activiteiten te bedenken, zoals het ter plekke bakken en verkopen van pizza's." De opbrengst kan zo weer startkapitaal betekenen voor volgende activiteiten. 

Jo van den Heuvel, één van de andere vrijwilligers, ziet het al helemaal voor zich. "Hier komt een plek voor een eigen tuintje van de BSO. Daar staan de roosters, waarop straks mensen die niet meer zo gemakkelijk op hun knieën in de tuin kunnen werken, plantjes kunnen verzorgen. Er komt hier zelfs een tegelpad, waarmee het terrein ook voor mensen met een rolstoel toegankelijk zal zijn". 

"In de ontmoetingstuin zal het biologisch tuinieren centraal staan", aldus Wim. "We willen biologisch tuinieren hier toepassen, maar willen ook kennis delen over hoe mensen hun eigen moestuin een meer 'biologisch' karakter kunnen geven. We proberen met mensen thuis, maar b.v. ook met de eigenaren van de volkstuintjes in de Koffiestraat, verbindingen te leggen. Zo kunnen zij onze kennis, maar ook onze zaden straks op hun eigen plek kunnen verwerken en leren wij weer van hun inzichten en ideeën".

Wim ziet nog vele mogelijkheden om mensen rondom de 'ontmoetingstuin' te verbinden. "We zijn nu met een gemotiveerde groep vrijwilligers om de eerste fase vorm te geven, maar zijn op zoek naar nog meer mensen die door mee te werken aan dit project de doelstellingen verder vorm te geven. Zo hebben we met de kinderen overlegd, die binnenkort hun eerste communie doen. We wilden ze bij ons project betrekken. Hierop is bij hen enthousiasme ontstaan voor onze mogelijkheden en zullen zich rond de viering van hun Eerste Communie een bijdrage leveren aan onze tuin. Wat dat is, blijft nog even een verrassing".

In mei zal er een officiële opening plaatsvinden van dit bijzondere project, wat tot stand komt met steun van diverse fondsen, zoals het Brabants Landschap, het Aa-dal en de parochie Dinther. 
Voor wie wil meewerken aan dit bijzonder project, neem contact op met de initiatiefnemers van het eerste uur Jan van den Broek tel.: 06 22407261 of Jo van Hemmen 06 13715704.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven