05-11-11_natuurwerkdag-tonlun_1Van de Kildonkse molen tot aan kasteel Zwanenburg waren diverse vrijwilligers van werkgroep Venel, onderdeel van IVN Bernheze, bezig om onderhoud te plegen aan het landschap. Venel staat voor Vrijwillig Educatief Natuur en Landschapsbeheer. De werkgroep is al weer 26 jaar actief met het onderhoud van kleine landschapselementen.
Opening

Om 8.45 uur opende Harrie van der Pas de natuurwerkdag; hij was blij met de geweldige opkomst. Ook was hij verheugd om de komst van vrijwilligers van Het Gelders Landschap en Waterschap de Aa. Ook bedankte hij “Ondernemersbelang” HDL voor hun bijdrage zodat er een “nieuwe”aanhanger kon worden aangeschaft. Daarna gaf hij het woord aan Wethouder Hans van der Pas, projectwethouder van het Aa-dal.

Hans van der Pas

Hans gaf aan dat hij ook blij was dat jeugd betrokken wordt bij dit soort projecten. Namens de gemeente bedankte hij de ruim dertig vrijwilligers voor de geboden hulp. Voor de toekomst voorziet hij nog veel veranderingen in het Aa-dal. Voor vandaag heeft hij voor de gelegenheid zijn overall aangetrokken. Er werd tot ca 12.30 uur gewerkt. De werkzaamheden bestonden uit het knotten van wilgen en onderhoud aan de ecologische verbindingszone langs de Aa. Door jong en oud werd er druk gewerkt.

Rillen en Peuten

Al het hout dat van de wilgen wordt gehaald krijgt een nieuwe bestemming. Zo wordt het rechte en gezonde hout gebruikt voor nieuwe aanwas, de zgn. peut wordt tussen de andere wilgen geplant. Een houtril bestaat uit dunne takken die worden gevlochten tussen staanders en zo vormen zij een onderkomen voor vogels en insecten. Takkenwallen bieden de mogelijkheid om snoei- en kaphout netjes en goedkoop weg te werken. Tegelijkertijd helpen deze de natuur een handje. Zo’n element biedt schuil-, broed- en overwinteringsplaats aan insecten, zoogdieren, amfibieën en vogels.

Biodiversiteit

Het vrijwillig landschapsbeheer wil de natuur een dienst bewijzen met het onderhoud en de bescherming van kleine landschapselementen en het bevorderen van de biodiversiteit. Kleine landschapselementen komen makkelijk in de knel omdat de grondeigenaren onvoldoende tijd en middelen beschikbaar hebben voor onderhoud.                          Voor meer info www.ivnbernheze.nl

Tekst en foto's: Ton Lunenburg