101230-lvdv-winterwandeltocht_17Een van de redacteuren/fotografen van Hadeejer.nl liep gisteren mee met de Winterwandeltocht 2010. In alle vroegte ging hij samen met zijn zus op pad voor de 20 kilometer in Bernheze. We vertrokken vanuit Hotel Restaurant de Leygraaf en waren rond twee uur weer terug. De organisatie TRV-Bernheze had, in samenwerking met Jong Nederland, een prachtige wandeling uitgezet!
Rond kwart over 8, het was nog donker vertrokken we via de Zandkant in de richting van de Heide. De vergezichten waren prachtig, met de flarden mist en ochtenddauw, die het langschap domineerden. Door de bossen bereikten we de Jan van den Boomstraat en gingen zo via het waterwingebied terug naar de Achterdonksestraat. Via de Koffiestraat bereikten we de rivier Leijgraaf. Het pad langs de Leijgraaf was door de hoge sneeuw bijna onbegaanbaar. Even verder ter hoogte van de Klotbeek was de sneeuw verwijderd en konden we goed lopen. Het zicht op Dinther was door de mist vertroebeld.Over de Liniedijk en de Gedwongen Arbeidersstraat gingen we via de Dodenhoek naar de eerste pauzeplek bij de Koekenbakkers op Beugt.

Het begon langzaam te betrekken. De mist werd dichter, maar de temperatuur om te lopen was lekker. Na de koffie bij de Koekenbakkers trokken we via kasteel Zwanenburg en de Kilsdonkse molen door de Laverdonk. We deden een stukje de dorpskern van Dinther aan. Via de Schoolstraat en de Sint Servatiusstraat ging het via de Aa-kantstraat nog even door Droevendaal. Hier was de mist zeer dicht. Terug bij de Balledonk in de Heeswijkse kern liepen we via de Baron vd Bogaerdelaan en de Heeswijkseweg naar het pad richting het Kasteel. In dit pad kwamen we de 10 kilometerlopers tegen. De mist zorgde voor veel bijzondere impressies. Na een stuk langs de Aa te hebben gelopen ging het via de Kasteellaan naar het Kasteel, waar we in de Kelderzaal genoten van een heerlijke warme kop soep. 

Vanaf het Kasteel ging de routedoor het nieuwegebied van het Dynamisch Beekdal richting de Looz Corswarem-hoeve. Vanaf de Kameren ging het via de 'Sint-Michielsgestelse Dreef' naar de bossen bij de Kersouwe. Via een waar doolhof van paden en weggetjes, gelukkig was het hier nadrukkelijk bewegwijzerd met TRV-wandelpijlen, kwamen we uiteindelijk bij de Dier- en Tuinweide aan. In Hotel Restaurant de Leygraaf dronken we uiteindelijk nog warme chocolademelk en zat de Winterwandeltocht van 2010 er weer op.

Op 30 december 2011 is de volgende Winterwandeltocht in Bernheze.