121121-jw-fitweek het palet“Weet je, dat als je maar een half mini marsje eet, je dan 4 minuten moet touwspringen om die calorieën weer kwijt te raken. En voor een puntzak friet moet je al een dik uur hardlopen”. Aan het woord zijn Danique van Lee (20 jr.) en Yvonne Lucius (19 jr.). In samenwerking met basisschool ‘t Palet en M.T.C. Bernheze organiseren de twee studentes aan het R.O.C. Sport en Bewegen van 26 t/m 30 november een fitweek.

Overgewicht
“Overgewicht neemt steeds meer toe”, vertelt Yvonne. We willen de leerlingen tijdens deze week bewust maken wat voeding met je lichaam doet en wat sport daarin kan betekenen. Daarom delen we in een gymles snoep of pepernoten uit en dan laten we de leerlingen zolang bewegen totdat al die calorieën weer zijn verbrand. Daarvoor hebben we tabellen opgesteld.”

Eetdagboek
“Maar niet alleen in de praktijk zijn we bezig,” zegt Danique. “We houden ook een onderzoek naar de leefstijl van kinderen. En ook naar die van de ouders. Er zijn vragenlijsten ingevuld. Hoelang zit je achter pc en tv, welke sportactiviteiten worden er ontplooid, wat zijn de eetgewoonten. Deze week houden de leerlingen van groep 6, 7 en 8 een eetdagboek bij. En Monique Barten, een gewichtsconsulente, en ook de G.G.D. komen voorlichting geven over eetpatronen.”

Ontbijt
Woensdagochtend is er een gezamenlijk ontbijt. Bakkerij Doomernik sponsort de minibroodjes, de Kaaskoning levert kaasproducten en Keurslager Marchel van Bokhoven zorgt voor wat vlees. “Het accent ligt dan op het belang van een gezond ontbijt aan het begin van de dag. Dat willen we extra onderstrepen,” legt Yvonne uit.

Vetpercentage
Op donderdag gaan de leerlingen van groep 7 en 8 naar het Medisch Trainings Centrum tegenover de school. Daar wordt lengte, gewicht en vetpercentage gemeten en aan de hand van die variabelen kunnen de leerlingen zien of ze een gezond of een risico gewicht hebben. Iedere leerling kent dan zijn/haar Body Mass Index. 

Tipboek
Vrijdag danst de hele school. Dansschool van de Burgt verzorgt een dansclinic en om drie uur kunnen ouders en belangstellenden komen kijken naar een gezamenlijk optreden. De uitslag van het onderzoek naar de leefstijl van de ouders en kinderen is dan ook bekend. Monique Barten geeft een aantal tips voor de ouders die deze enquête hebben ingevuld.

Afstudeerproject
Voor Danique en Yvonne is week 48 extra spannend omdat deze fitweek wordt beoordeeld als afstudeerproject en dus meetelt voor het wel of niet behalen van het Diploma Sport en Bewegen. “We hebben de ondersteuning van verschillende sponsoren. Zonder hen kunnen we deze week niet realiseren,” besluit Danique.

Tekst en foto: Jacques Worms