121128-phe-Bolderik 24Woensdagmiddag 28 november was het dan zover: de toneelvoorstelling “De legende van kasteel Heeswijk”, opgevoerd door de kinderen van groep 1-2 van de Bolderik om 13.00 en 14.00 uur.

Het verhaal

De kinderen zijn op school gestart met een nieuw project over ‘beroepen’.

In het openingslied zingen de kinderen over wat ze willen worden als ze later groot zijn: brandweerman, bakker, Spiderman, timmerman, danseres. En één kind zegt: “Ik wil later prinses worden op kasteel Heeswijk”. De andere kinderen geloven niet dat dit mogelijk is. Maar dan vinden ze een bol rode wol. Deze rode draad neemt het publiek mee naar een spannende legende van kasteel Heeswijk. Een verteller wijst de weg en gaat aan de wandel. Het publiek wandelt met hem mee. Aan het einde van het verhaal blijkt dat je toch prinses kunt worden en is er groot feest op het kasteel.

Organisatie
 
Het Bernhezer kindertheaterfestival wordt georganiseerd door Cube en is begeleid door Sally en Molly. De opdracht was om binnen het thema “Hallo Bernheze” d.m.v. locatietheater een toneelstuk te maken. Dat houdt in dat je in je toneelstuk gebruik maakt van de locatie, de ruimte zoals die al is. De leerkrachten, Karlien Verhoeven en Mireille de Koning, hebben ervoor gekozen om op 5 verschillende locaties (binnen en buiten de school)  5 verschillende aktes te spelen. Het verhaal is geschreven en verteld door Fred Lennings. Alle kinderen hebben een rol binnen het toneelstuk gekregen. Dit is een bewuste keuze omdat meedoen aan het proces belangrijker is dan de prestatie zelf.
“De legende van kasteel Heeswijk” was een groot succes en is bekeken door twee grote groepen publiek.

“De school is een leergemeenschap waarin ieder kind uniek is en leert samenwerken met de kinderen in de groep en unit”, aldus Joke Schopping, directeur.

Tekst: Joke Schopping

Foto's: Piet van Helvoort