111104-rvdk-afscheid_Els_v._Sleuwen_7{jcomments on}Uitgezwaaid door leerlingen, collega's en ouders nam Els van Sleuwen afscheid van t Palet. Feestelijk was het vrijdag 4 november op de laatste werkdag van Els van Sleuwen. Ze gaat samen met haar man Hans genieten van de vrije tijd die ze van af nu hebben gekregen. Met de camper werd ze opgehaald als begin van haar feest(afscheid)dag op school. 

Met plezier kijkt juffrouw Els terug op haar loopbaan in het onderwijs, 6 jaar fulltime en 34 jaar parttime. Ze is haar loopbaan begonnen  in 1971 op de St. Servatiusschool in Dinther. Gerard Barten zocht iemand voor handwerkles en Hans was bij hem bezig met de eerste stappen in het onderwijs. Tijdens de Carnaval besprak Gerard de vacature met Hans, ja zei Hans, ik weet iemand en zo geschiedde.

Handwerken voor jongens en voor meisjes dat was even wennen. Jongens vonden dit niet altijd even leuk. En een aantal ouders zag dit toen ook niet zitten. 28 jaar lang heeft ze textiele werkvormen gegeven. De laatste jaren waren dat vooral poppen maken. In 1987 is Els juffrouw van Iersel opgevolgd als handwerkjuf op De Wegwijzer. Ze heeft in haar loopbaan een aantal directeuren meegemaakt. Dat waren Gerard Barten, Gerard van Hintham, Henry Verrijdt, Peter van Lamoen en nu Mary-Ann van Hoof.

Ze ging ook mee met het eerste schoolkamp van de St. Servatiusschool naar Boxtel. Op de Wegwijzer kende men geen schoolkamp. Op deze school werd een slaapfeest georganiseerd. Voor het slapen gaan een film gekeken, Draconifobia. Veel gespookt ook bij de woning van de directeur Henry Verrijdt die daar slapeloze nachten van heeft overgehouden. In verband met de internationalisering van het onderwijs mee geweest naar scholen in Finland, Engeland en Italië. Ze heeft hier veel van geleerd en het was voor iedereen heel interessant.

Volgens Marcel van Herpen heeft hij leren lezen en schrijven van Juffrouw Els. Tijdens alle lessen heeft zij genoten van de kinderen. Tijdens haar actieve loopbaan heeft zij met ongeveer 100 collega's samengewerkt. Veel opgestoken van jonge collega's o.a. nieuwe manieren van werken en andere methodieken. Het minst leuke was het eindeloos vergaderen en het maken van verslagen en alles op papier vastleggen.

Tekst en foto's: Rob van der Kuijl