12-10-18 TonLun-Broem 08Dat oudere nog beschikken over voldoende kennis van het hedendaagse verkeer en zich nog goed kunnen verplaatsen in dit steeds drukker wordende verkeer, bewezen ze op de  BROEM-dag. Ouderenconsulent, Thijs Braam van ouderenwerk VIVAAN bedankte een ieder die zich voor deze dag had opgegeven. Zowel de kandidaten als de gastdames en heren zorgde ervoor dat deze Broem-dag met succes verlopen is.

BEWEGING

BROEM staat voor: “Breed Overleg Ouderen En Mobiliteit”. Tijdens deze dag werden de 48 kandidaten niet alleen getest op de theoretische kennis van het verkeer, ook het in conditie houden van het lichaam is in het verkeer een belangrijk onderdeel. Daarom was Anja Westbroek uitgenodigd om een aantal beweeglessen zoals een balspel, het werken met stokken en ontspanningsoefeningen te geven om zo te laten zien hoe je jezelf vitaal kunt houden. Er werden oefeningen gedaan om het reactievermogen te testen.

VEILIG VERKEER NEDERLAND

Cor van de Wildenberg van Veilig Verkeer Nederland had een paar weken geleden de kandidaten op de hoogte gebracht van de nieuwe regels en verkeersborden. Voor deze dag had hij een theorie “examen” in elkaar gezet om zo te controleren of de opgedane kennis was blijven hangen.

RIJTEST

Daarna waren er acht ritadviseurs, normaal in het dagelijks leven werkzaam als rij-instructeur, bereid om een klein uur mee te rijden met de kandidaten om zo een goed advies te kunnen geven over hun rijstijl. En alhoewel de meesten ruim 30 tot 40 jaar geleden hun begeerde rijbewijs hadden gehaald was het resultaat over het algemeen goed te noemen. Achteraf werden er nog een aantal tips gegeven.

CERTIFICAAT

Aan het einde van de dag was wethouder Ad Donkers bereid om de certificaten uit te delen aan de kandidaten. Hij was blij dat er zoveel mensen zich hadden opgegeven voor deze BROEM-dag, belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken als het gaat om verkeersveiligheid. Hij wenste alle deelnemers nog vele veilige kilometers toe. Tevens bedankte hij de organisatie, de vrijwilligers, de ritadviseurs en de KBO Heeswijk voor het beschikbaar stellen van de faciliteiten.

Hierna ontving hij zelf een bewijs van verdienste uit handen van Thijs Braam.

Tekst en foto’s Ton Lunenburg