Ouderen

20140922-wvdl-Sporten in_de_Zaert_19_2_de_fotoElke maandagochtend en woensdagochtend staan in het totaal vijftig 55 plussers klaar in sporthal de Zaert in Dinther om zich fit te houden onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut van MTC Bernheze.

Lees meer: 55+ beweeggroep

april 2014 007Een avond georganiseerd door Laverhof voor medewerkers, vrijwilligers, cliënten, familie en dorpsgenoten om mee te denken over de toekomst.
In eerdere bijeenkomsten was er al gesproken met het managementteam, de

Lees meer: De toekomst van Laverhof...

140122-phe-Dementie  2Mijn geheugen laat me in de steek.....Heb ik dan dementie?

Over deze vraag hield KBO Dinther vanmiddag in ccServaes een themamiddag. Duidelijk werd gemaakt dat er een groot verschil is tussen gewoon dingen vergeten en dementie. De bijeenkomst bleek een schot in de roos en trok veel belangstellenden. Senioren, maar ook hun naaste omgeving, blijken een grote behoefte te hebben aan informatie en advies over vergeetachtigheid en dementie. 

In de komende 2 weken wordt deze themamiddag in alle kernen van Bernheze gehouden.

 

140122-phe-Dementie

140122-phe-Dementie _4140122-phe-Dementie _3

 

 

 

 

 

Tekst en foto's: Piet van Helvoort 

laverhof jacw-01De 93-jarige Toon van Gemert was vanmiddag de gelukkige die aan de arm van Olga Commandeur de eerste officiële stappen op de evenwichtsbalk van de beweegtuin bij Laverhof mocht zetten. Hij vervulde die opdracht heel kranig.

Muziek
Daarvoor had de voormalig topsportster Olga Commandeur de vele belangstellenden gemotiveerd mee te bewegen op de inspirerende klanken van haar programma “Nederland in beweging”. Die oproep om mee te doen werd enthousiast opgevolgd.

Workshop
Olga Commandeur, de ambassadrice van Yalp (producent van de toestellen), was ’s morgens al te gast bij Laverhof. Zij verzorgde voor vrijwilligers, dagbestedingcoaches en de medewerkers welzijn, de workshop “Train de Trainer”.


Lenie Steenbergen die samen met Jeannet Adank de filosofie van de beweegtuin bij Laverhof introduceerde, vertelt dat door de financiële ondersteuning van het coöperatief dividend van de RABObank Bernheze en met steun van de gemeente de toestellen konden worden aangeschaft. Namens de bank was Judith Kok aanwezig en wethouder Rein van de Moorselaar vertegenwoordigde de gemeente Bernheze.

De fysiotherapeuten Mariska Frunt en Wil van de Boom ontwierpen de opstelling bij de ingang van het verzorgingshuis.

Na afloop van de demonstratie werd binnen nog een kopje koffie met gebak geserveerd.

Tekst en fotografie: Jacques Worms

130424-jw-Laverhof 5 1600x1200Gisteren mochten 7 bewoners van Laverhof een levensboek in ontvangst nemen. Leerlingen van klas 4 van het gymnasium hadden in het kader van hun maatschappelijke stage de levensverhalen opgetekend en in beeld gebracht. Een zes tal lange gesprekken met de bewoners en een groot aantal foto’s, aangeleverd door familieleden, samengepakt in een groot boek, gaven een indringend beeld van levens die zich soms al over meer dan 90 jaar uitstrekken.

Precies
In het bijzijn van familieleden van de bewoners en ouders van de leerlingen werden de levensboeken overhandigd. Sommige jongeren waren verbaasd over de details  die de geïnterviewden zich over jeugdjaren nog konden herinneren. De bewoners waren zeer dankbaar. “Dat ik dit nog mag meemaken” en “de precieze bedoeling van wat ik wil zeggen is helemaal tot uiting gekomen” waren enige complimenten die de leerlingen ten deel vielen.

Bezuinigingen
Clusterdirecteur Annemiek van de Rijdt van Laverhof betreurde ten zeerste dat aan deze samenwerking in  2015 een einde gaat komen vanwege bezuinigingen. “Het is voor de derde keer dat we dit project gezamenlijk organiseren en het levert zo’n waardevolle bijdrage aan begrip en samenhang tussen generaties. Dit moet gewoon blijven.”

Tekst en foto's: Jacques Worms

130418-phe-Dagverzorging  5Dat is de wens van mevrouw van Moorselaar en 15 andere ouderen die 1 tot 3 dagen per week gebruik maken van de dagverzorging in De Bongerd. Tijdens de verwenweek heeft mevrouw van Moorselaar deze wens in de wensboom gehangen.
Volgend jaar vervalt de huidige financiering en komt de begeleiding van thuiswonende zorgvragers voor rekening van de gemeenten, die daar veel minder geld voor beschikbaar krijgen. Daarom is het onduidelijk wat er over blijft van de huidige dagverzorging.
Om toch iets aan de wens te kunnen doen heeft Laverhof een uitgebreide lunch verzorgd voor de 16 ouderen samen met hun belangrijkste mantelzorger.

Tekst en foto´s  Piet van Helvoort

IMG 0111 kopie 1280x768Een volle zaal vanmiddag in ccServaes met KBO-leden en familie. Alle aandacht en veel vragen voor de inleiders. De Jan van de Akker presenteerde allerlei nieuwe technische snufjes om langer thuis te kunnen blijven wonen. Met als titel 'Erven overkomt ons allemaal' hield KBO-lid de heer van den Berg een duidelijk verhaal over de belastingen in het erfrecht en het schenkingsrecht.

Lees meer: Themamiddag KBO Dinther

 

12-10-18 TonLun-Broem 08Dat oudere nog beschikken over voldoende kennis van het hedendaagse verkeer en zich nog goed kunnen verplaatsen in dit steeds drukker wordende verkeer, bewezen ze op de  BROEM-dag. Ouderenconsulent, Thijs Braam van ouderenwerk VIVAAN bedankte een ieder die zich voor deze dag had opgegeven. Zowel de kandidaten als de gastdames en heren zorgde ervoor dat deze Broem-dag met succes verlopen is.

Lees meer: BROEMDAG

 

121016-jvdb-Wojstap 01 LargeVandaag was er bij Heemkundekring “De Wojstap” een lezing met uitgebreide presentatie van historische foto’s en de hedendaagse situatie van boerderijen en hun bewoners langs het “Ommetje om Loosbroek”. Het “Ommetje” is een wandeling van een tot anderhalf uur. Bij de lezing werd ook ingegaan op natuurhistorische aspecten op de route. Ook kwamen allerlei historische feiten en anekdotes aan bod.

Lees meer: Het Ommetje om Loosbroek.

 

2012  09bernezorg vrijwilligers bijeenkomst jac w 01 72dpi 1600x1200“Als vrijwilliger moet je leren om niet belangrijk te zijn. De regie van een ontmoeting ligt bij de bewoner”. Die boodschap ontvingen 280 vrijwilligers  van Bernezorg de afgelopen dagen van Jan Rauh. De toneelspeler, entertainer en dramadocent  wees op  humoristische, soms ironische en confronterende wijze de weg in de doolhof  aan gesprekken die dagelijks in verzorgingsinstellingen worden gevoerd.

Lees meer: De kunst van het ontmoeten