{jcomments on}11_11_brandweer_jacw-01Tankautospuit 543 wordt zaterdag officieel in gebruik genomen. “Twee en een halve ton kost dat gevaarte.  De meest geavanceerd elektronica is er in te vinden”. Aan het woord is Henk de Laat, post commandant van de vrijwillige brandweer in Heeswijk-Dinther. “
Ook een zogenaamd recoverysysteem waar we tijdens de aanrij tijd informatie over gebouw, omgeving en gegevens over gevaarlijke stoffen in de nabijheid van de brandhaard kunnen opvragen. En elk type voertuig dat in Nederland bij een brand is betrokken kan nu worden gedetecteerd:  waar zit de gastank, waar de accu, waar de airbags. Belangrijk om te weten hoe een brand aan te pakken.”

One seven
“En niet te vergeten;het nieuwe one-seven systeem. Heel bijzonder: Een deel water en zeven delen schuim heeft een enorm blussend vermogen. Dat heeft water ook wel, maar water is erg zwaar. Dus veroorzaakt veel schade.Schuim is veel lichter en compacter. Je kunt er zelfs een muurtje mee opschuimen zodat een belendende ruimte wordt afgeschermd van de brandhaard.”

Huiselijk en warm
“Een schitterend uitrusting hebben we nu. En ook een fantastische kazerne. Erg praktisch, maar vooral huiselijk. Het gebouw werd ruw opgeleverd enkele jaren geleden. € 14.000 kregen we van de gemeente om het in te richten. En met behulp van een interieur architect en onze vrijwilligers - half bouwvakkend Hadee is bij de brandweer - hebben we er flink de schouders ondergezet om een vertrouwde warme sfeer te creëren, een thuisgevoel.”  

Mentale belasting.
“Dat is wel en nodig. De buitenwereld onderschat de emotionele zwaarte van dit werk. Je krijgt te maken met dodelijke ongevallen, met gewonde slachtoffers. Je wordt ook met kennissen en vrienden in noodsituaties geconfronteerd. Dan is even ontladen wel nodig. Na uren fysieke en mentale belasting moet de druk eraf. Emoties worden uitgesproken, ervaringen gedeeld. Dat klinkt misschien “soft”voor de stoere brandweerman, maar je moet de volgende keer in levensbedreigende situaties weer op elkaar vertrouwen. De kazerne is dus ook onze woonkamer. Na iedere actie zitten we hier samen. We delen er lief en leed.”

Gezinnen
“En wat denk je van de betrokken gezinnen. Kinderen horen bij nacht en ontij de semafoon van papa afgaan, gemiddeld twee keer per week, en dan? Waar gaat hij naar toe. wanneer en hoe komt hij terug? Wat is er gebeurd? Ik vind het dan ook enorm belangrijk dat we de families bij de brandweeractiviteiten betrekken. Alle grote feesten vieren we samen. Met ongeveer 80  mensen zijn we dan.  En bij de overdracht van de nieuwe auto as.  zaterdag zijn de partners en kinderen dus ook welkom. Wethouder Rien van de Wijdeven zal namens de gemeente in het bijzijn van enkele leveranciers, het brandweer korps en de families, de sleutel overhandigen. Om half vier in besloten kring in onze kazerne”

Zie ook:http://www.bernheze.org/index.php?simaction=content&mediumid=3&pagid=347&fontsize=11

tekst
en foto's Jacques Worms