120404-phe-Herindelingsscan_2De burgemeesters Roel Augusteijn en Jan Boelhouwer en de wethouders Rien van de Ven en Rien Wijdeven hebben een toelichting gegeven op de herindelingsscan die door de provincie is opgesteld met het oog op het plan tot samenvoeging van Bernheze en Maasdonk. 



Toelichting scan
Samen met een aanvullende gemeentelijke scan geeft de provinciale scan een uitvoerig beeld van de voorzieningen en van de financiële positie van de huidige gemeenten Bernheze en Maasdonk. Per saldo heeft Bernheze iets meer voorzieningen en betalen de inwoners iets minder in vergelijking met Maasdonk.

120404-phe-HerindelingsscanMaasdonk wil graag samengaan met Bernheze, omdat ze te klein en te kwetsbaar is om alle huidige en toekomstige gemeentelijke taken goed uit te kunnen voeren. Ook Bernheze ziet voordelen in de schaalvergroting. De invloed van de gemeente wordt ook groter richting omliggende gemeenten. Belangrijk is dat beide gemeenten een vergelijkbare sociale structuur kennen van sterke dorpen met een uitgebreid verenigingsleven en een grote inzet van honderden vrijwilligers.

Financiële gevolgen samenvoeging
De scan verschaft ook inzicht in de belangrijkste financiële gevolgen van de samenvoeging. Het rijk zal een eenmalig bedrag van circa € 4 miljoen beschikbaar stellen voor de kosten van de samenvoeging.
Na de samenvoeging wordt de uitkering van het Rijk een € 0,5 miljoen per jaar lager. Maar de overheadkosten worden evenveel lager: 1 burgemeester, minder wethouders, minder gemeenteraadsleden en schaalvoordelen in de ambtelijke organisatie.
De provinciale scan geeft als eindoordeel dat er geen verborgen financiële problemen zijn die een samenvoeging van beide gemeenten in de weg staan.
Bernheze en Maasdonk hebben wel huiswerk gekregen en dat gaan ze snel maken. Bernheze vindt het geen probleem om de begroting sluitend te maken en Maasdonk zal de risico's van de grondexploitatie beter in beeld brengen.

Inbreng inwoners
De gemeentebesturen nodigen de inwoners uit voor gespreksavonden in alle kernen, te beginnen op maandag 16 april in HaDee in het Abdijhuis. Begin mei krijgen alle inwoners van 16 jaar en ouder een enquête thuisgestuurd. De resultaten van de enquête en de inwonersavonden komen in het herindelingsontwerp te staan.

Beslissing gemeenteraden
Dit ontwerp is het plan voor de nieuwe gemeente. De gemeenteraden van Bernheze en Maasdonk nemen in september 2012 een besluit over dit plan. Deze scan is daarvoor een hulpmiddel. De gemeenteraden willen graag dat zoveel mogelijk inwoners hun mening geven. Zij kunnen dan in september een goed besluit nemen.

Tekst en foto's: Piet van Helvoort