110910_Schudden{jcomments on}Cabaretduo 'Schudden' speelde vanavond in een goed gevuld klein natuurtheater Kersouwe hun adembenemende, kolderieke, soms absurdistische voorstelling Noorderzon in een prachtige ambiance. Emiel de Jong en Noël van Santen boeiden ruim anderhalf uur onafgebroken met doldwaze sketches, waarin een grote hoeveelheid koffers het decor en tegelijkertijd de rekwisieten vormden.

In hoog tempo speelden de twee cabaretiers scènes waarin emoties als verliefdheid, onbegrip, scheiding, verlatingsangst, sterven, wellust, jaloezie, aandacht, achterdocht en verdriet zich aaneenregen. De koffers speelden dan weer een hoofdrol, om even later als bijrol de dialoog te ondersteunen. Zo veranderden de koffers in een dinertafel, een kameel, een tandartsstoel, een koffieautomaat, een computer of een trein.
De Jong en van Santen verveelden geen moment, door in een fractie van seconde van rol, van decor of van context te wisselen. Een 'hemelpoort' zorgde voor de nodige changementen.

Terwijl op afstand het naderende onweer met flitslichten de sobere lichtshow ondersteunden, kwam met name de timing en de mimiek van de beide spelers in de stilte van de Heeswijkse bossen goed tot haar recht. Stemmige muziek zorgde op goed gekozen momenten voor de rest.

'Schudden' toonde vanavond met recht aanspraak te maken op de Poelifinarioprijs 2011, welke binnenkort wordt toegekend. Het programma Noorderzon is nog tot en met eind januari 2012 te zien in de theaters. Een aanrader voor wie vanavond andere plannen had.

Tekst: Lambert van der Ven

110910_Schudden_live