artikelKamerkoor Mi Canto bracht afgelopen zaterdag onder leiding van Enrico van Schaik een prachtig concert.  Met bijna 200 bezoekers in de Abdij was de opkomst hoger dan verwacht, maar wel zo hoog als gehoopt. Na alle voorbereidingen werd een prachtig en divers concert neergezet in een net zo prachtige locatie. De akoestiek in een kerkelijk gebouw als de Abdij geeft nét dat beetje extra’s voor een klassiek concert.

 

Het zogeheten “Requiem” nam centraal plaats in het concert. Het zevendelig muziekstuk werd uitgevoerd door Mi Canto in samenwerking met het Nederlands Begeleidingsorkest, organist/pianist Huub Sperber en Clara Lammers Lisnet. Deze laatste is sopraan zangeres en werkt er hard aan om een carrière op te bouwen. Het Nederlands Begeleidingsorkest bestaat uit muzikanten die hobo, dwarsfluit, harp en contrabas bespelen. Huub Sperber is de (zo goed als vaste) begeleider van kamerkoor Mi Canto en een bekend gezicht voor velen.

Het concert begon met een mooie opening van Harry Geboers, die iedereen hartelijk welkom heette bij “In the spirit of the Rutter”. De heer John Rutter is een Britse componist, geboren in 1945 en componeert met name koorliederen en kerstliederen. Zijn werk bestaat tevens uit uitgebreide werken zoals een Requiem. Het zevendelige Requiem stond daarom centraal deze avond. Het concert begon met een aantal liederen gezongen door Mi Canto, waarbij sopraan Clara Lammers Lisnet een drietal nummers in het middelpunt stond. Als deze zangeres haar mond opent, komt daar een prachtig, warm geluid uit die de hele Adbij weet te vullen. Na de eerste liederen werd het Requiem ingezet, waarbij ook het Nederlands Begeleidingsorkest liet horen welke kwaliteiten zij in zich hebben. De combinatie van deze vier inbrengen, zorgde er voor dat men een speld kon horen vallen: letterlijk. 

Na de pauze, waarbij goed verzorgd koffie werd geschonken, nam Mi Canto de rest van het concert voor haar rekening om een andere stijl muziek te laten horen. Twee heel verschillende onderdelen, maar samen zorgde het voor een uniek concert door de tevens unieke combinatie. Vermeldenswaardig is ook de leiding van Enrico van Schaik, die zoveel muzikanten samen weet te brengen onder één gehoor. Het was mooi om te zien hoe levendig de dirigent één geheel weet te maken van diverse muzikanten. Na nog een prachtige solo van sopraan Clara Lammers Lisnet, persoonlijk begeleid door Huub Sperber, werd het laatste lied ingezet door Mi Canto om het feestelijk af te sluiten. Een enthousiast publiek zorgde na afloop voor een welverdiend applaus. Hier zal nog wel even over nagepraat worden!

Tekst: Maartje Sperber
Foto: Sanne van Schaik