nelly van OorschotMet een smoes werd Nelly van Oorschot donderdagavond naar de nieuwjaarsbijeenkomst in CC Servaes gelokt. Gerard Barten belde haar rond half zeven, dat hij direct hulp nodig had bij de avondwake-groep. Toen ze rond half acht bij CC Servaes binnenliep en al haar kinderen en kleinkinderen zag, werd het haar duidelijk dat zij tot actieve Hadeejer zou worden uitgeroepen.


Oog en Oor
Gertjan Arts, die de nieuwjaarsreceptie leidde, roemde haar als een vrouw met oog en oor voor de zwakkeren in de samenleving, een vrouw die vertrouwen uitstraalt, positief is, en zowel in verzorgingshuis Laverhof als bij de parochie veel verschillende functies vervult die met elkaar gemeen hebben dat Nelly mensen met elkaar verbindt.

Bevolkingsafname
In zijn inleiding op deze nieuwjaarsbijeenkomst uitte de voorzitter van stichting Actief Burgerschap Hadee, ondanks de grote samenhang in het dorp ook zijn zorg over de bevolkingsontwikkeling van Heeswijk Dinther. Uit tellingen blijkt dat in 2013 het inwoneraantal is afgenomen met 107 personen. Nog nooit is de afname zo groot geweest. De leefbaarheid van het dorp komt daarmee onder druk te staan, meende Gertjan Arts.

Vrijwilligersmarkt
Dorris Heijmeriks en Maaike Janssen gaan een marktplaats voor vrijwilligers en verenigingen organiseren. Zij constateren dat verenigingen verlegen zitten om vrijwilligers en dat vrijwilligers wel willen meewerken, maar daar heel specifieke, concrete vragen over hebben. Door een marktplaats te organiseren waar verenigingen en vrijwilligers elkaar persoonlijk ontmoeten kan direct en informeel op elkaars vragen en behoeften worden ingespeeld. In het voorjaar van 2014 zal die bijeenkomst plaats vinden.

Hadee 70 jaar bevrijd
In de week van 12 t/m 21 september zullen Heeswijk Dinther en Loosbroek 70 jaar bevrijding gedenken.
Rene Kuijs vatte in een bewogen persoonlijk verhaal de betekenis van deze herdenking samen; Van bezet naar bevrijd. Verschillende organisaties waaronder de Kersouwe, het gilde, de basisscholen en het comité burgerslachtoffers stellen een herdenkings-en educatief programma samen. Op 19 januari in het Gildehuis St. Barbara volgt er gedetailleerde informatie.

Betaalbaar wonen
De stichting Actief Burgerschap is in gesprek met de gemeente over het aanbod betaalbare woningen in Hadee. Dat is veel te klein, meent Anton Verhaak van de werkgroep. Hadee staat vol met enorme grote huizen. De regels moeten soepeler. Het moet mogelijk worden om grote woningen op te delen in kleinere units en er zouden soepeler huurregels moeten gelden. Hij had de laatste zin van zijn verhaal nog niet uitgesproken of Govert Juijn bood aan zijn huis beschikbaar te stellen om als eerste hier aan mee te werken.

Filmen op 24-04-2014
Frits Buijs vroeg aandacht en financiële support voor een professionele film die het leven in ons dorp op donderdag 24-04-2014 moet gaan registreren. Het is de bedoeling om met 5 professionele cameraploegen bij het krieken van de dag te beginnen met filmen en dat 24 uur vol te houden. Een uniek tijdsdocument met daarin het alledaagse verloop van die specifieke dag zal dan latere generaties zicht geven op de ontwikkelingen die het dorp in de loop der jaren heeft doorgemaakt. De voorbereidingen zijn in volle gang maar een degelijke financiële ondersteuning is wel voorwaarde. Vandaar dat hij een oproep deed via voorinschrijving de film te ondersteunen.

Hadee bij Veghel
Op de vraag van Gertjan Arts aan de zaal of Hadee zich in de verre toekomst onder de koepel Bernheze zou moeten aansluiten bij Oss,  bij Uden of bij de  combinatie Veghel/St. Oedenrode/Schijndel, reageerde het overgrote deel van de 280 aanwezigen bij hand opsteken, dat de laatste gemeente de voorkeur had.

Tekst en foto: Jacques Worms