Lezing 140626_NvDinther_01Op donderdag 26 juni gaf Nico van Dinther uit Hoogvliet een lezing over de geschiedenis van Dinther. Nico heeft jarenlang studie gedaan over het geslacht van de "van Dinthers" en allengs ging dat over in het bestuderen van de geschiedenis van Dinther.

Vanaf de prehistorie was er in onze streek al bewoning, gezien de vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd o.a op het Retsel. Hoe deze mensen leefde vertelde hij in het eerste deel van zijn betoog. In een pauselijke oorkonde van 1139 wordt de naam Dinther al vermeld. De kern van de bewoning is ontstaan op Den Dolvert.

 

Lezing 140626_NvDinther_02Na de pauze ging Nico dieper in op een hof en twee kastelen die langs de oude Aa stonden maar inmiddels zijn verdwenen, te weten: Ter Borch, ridderhof Ten Bogaerde en kasteel Avenstein. Ter Borch, ongeveer gelegen op de plaats van zwemschool 't Geburcht. Op een eiland in de Aa lag een goed verdedigbare burcht .Waarschijnlijk was het bewoond tot eind 15e eeuw/begin 16e eeuw. Ridderhof Ten Bogaerde, waarschijnlijk gelegen op de plek waar de nieuwe ontsluitingsweg komt. Op de archeologische waardenkaart wordt dit gebied aangegeven als zeer waardevol. Bij de aanleg van de weg zal er verder archeologisch onderzoek plaatsvinden. Hiervan kan nog niet met zekerheid worden gezegd dat het een kasteel was of een versterkt huis. Waarschijnlijk bestond het tot in de 18e eeuw. Als laatste ging Nico van Dinther in op de geschiedenis van Avesteyn. Waarschijnlijk daterend uit de 16e eeuw. Ook hiervan wist hij interessante details te vertellen. Al met al was het een zeer boeiende avond.

Lezing 140626_NvDinther_03Op deze avond wordt ook het eerste exemplaar van het boek dat de heer van Dinther over deze materie heeft geschreven en vers van de pers komt, aan hem aangeboden. Geïnteresseerden kunnen hiervoor intekenen bij het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De prijs zal tussen 15 en 20 euro liggen, afhankelijk van de oplage.

Tekst: De Wojstap
Foto's: Jan van den Bosch