Vandaag bracht de digikrant www.hadeejer.nl, in kader van het lesprogramma digitale media, een bezoek aan de groepen 7 en 8 van basisschool 't Palet. (zie foto's)
Elke groep kreeg van onze hoofdredacteur Paul van Zoggel uitgebreide uitleg over de digitale media, de rol en de werking van de digitale krant met haar vele vrijwilligers. De leerlingen van beide groepen waren ontzettend enthousiast en zij lijken al zeer goed te weten hoe met het internet en de digitale media om te moeten gaan.
Wat mijzelf het meeste opviel (blij verrast), was de diepgang en de openheid van de webpagina's die deze leerlingen zelf maken. Al jarenlang neemt 't Palet deel aan een nationale scholenwedstrijd voor het maken van websites.
Ook elk jaar vallen ze heel goed in de prijzen! Neem bijvoorbeeld vorig jaar, waarbij groep 7 een hele webpagina heeft gemaakt over een medeleerling met hartproblemen. Hoe gaat hij daar zelf mee om, zijn familie en vrienden of zijn medeleerlingen? Of een andere website over Gezondheid (werking van het lichaam, verschillende emoties, kindertelefoon). Kortom, "volwassen onderwerpen" maar verteld voor en door de kinderen.
Website over hartproblemen: http://www.11781.09jn.thinkquest.nl/
Website over gezondheid: http://www.11716.09jn.thinkquest.nl/
WEB2.0 (filmpje)
Dit engelstalig filmpje bracht in beeld dat de DIGITALE inhoud (artikelen) losgekoppeld kan worden van de PRESENTATIEVORM (lay-out, sjabloon, template).
Het was een mooi moment om te laten zien waar wij onze nieuwsberichten vandaan halen (bellen, e-mail, post, twitter, websites, nieuwsbrieven, etc). Welke techniek wij gebruiken om ze te plaatsen op een website (Joomla, open source, de motor van de website, gratis). De begrippen waarmee wij te maken hebben (menu, artikel, categorie, sectie, foto, Youtube film). door middel van een demonstratie werd uitgelegd hoe de artikelen nu op de juiste plaats te krijgen.
Tenslotte werd er afgesproken dat de leerlingen artikelen (evt met foto's en filmpjes) mogen aanleveren aan de digikrant, waarna deze een maand lang te zien zijn op www.hadeejer.nl. Er waren een aantal leerlingen zelfs zo enthousiast dat ze de redactie- of fotoclub wel willen komen versterken!
Voetnoot Paul:
Het is eigenlijk ongelooflijk om nu in de praktijk te zien dat er in het huidige lessysteem ontzettend veel gebruik gemaakt wordt van digitale media en hulpmiddelen (internet, digitale lesborden) en nieuwe samenwerkingsvormen (projecten). Ik zie mezelf nog staan met een overhead projector om een spreekbeurt te houden voor de gehele klas (Norbertusschool). Nu openen ze Microsoft Powerpoint......(bij wijze van spreken).
De leerlingen waren (gelukkig) ook heel erg direct als het gaat om het stellen van vragen en het plaatsen van opmerkingen. Ik vond het heel erg leuk om ze wat meer te vertellen over digitale media, in het bijzonder over onze website. En het enthousiasme van de leerlingen is heel erg aanstekelijk!
Paul van Zoggel, hoofdredacteur
Fotografie: Jan van den Bosch