HaitiFrans en Gerdien Goossens zijn vreselijk ontdaan, want “hun” Fondwa in Haïti is getroffen door een aardbeving waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Fondwa ligt vlakbij Port-au Prince, de hoofdstad van Haïtie, dus midden in het episch centrum van de aardbeving. Het echtpaar heeft er drie jaar gewoond en gewerkt voor APF ,een coöperatie voor boeren en daar een school gebouwd, om goed onderwijs te kunnen geven. Ze werken nauw samen met Abson Jean, een Haïtiaan van geboorte, hij woont en werkt in Nederland en vormt voor werkgroepen de schakel met de projecten en de mensen in Haïti.  

Catastrofe

Het straatarme land werd het afgelopen jaar getroffen door vier orkanen. Ruim 800 Haïtianen verloren het leven en tienduizenden raakten dakloos, mensen moeten leven van een euro per dag. En juist als alles weer een beetje op de rails staat gebeurt er dit. Niet te vergelijken met andere rampen, er is niets maar dan ook niets meer over, ook de school die Frans met de werkgroep bouwde ligt plat. Frans, architect/ vormgever van beroep, “ het was mij niet bekend dat er hier ook aardbevingen voorkwamen, mensen praten daar niet over en ik heb er ook niet over gelezen”. “Dan had ik een heel andere constructie gebruikt ”. Hij wil dan ook zeker terug om een nieuwe te bouwen.

Het land is compleet stuurloos geworden met alle gevolgen van dien. Er is helemaal geen infrastructuur meer. President Obama heeft toegezegd om militairen te sturen, zodat er weer wat structuur komt.

Nieuws

Het Haïti- platform heeft een web-site geopend voor het meest recente nieuws.Haiti info
Maandag 17 januari, komt er een verslag bij Een- Vandaag over de ramp in Haïti en ziet U Abson Jean aan het woord.

Steun
Frans en Gerdien Goossens hopen op steun van iedereen.
Als mensen iets willen doen kunnen ze contact opnemen met de werkgroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 0413-228047
Het bankrekeningnummer van de Werkgroep Fondwa Bernheze is: 1200.760.98
Onder vermelding van ”Noodhulp”
Ook is er nog een documentairefilm te verkrijgen bij Goossens over het leven in Fondwa.
Bij donaties vanaf 25 euro van "Bon Bagay'" ontvangt U gratis een exemplaar.
Tekst: Wilma van Zoggel
Fotografie: Wim van der Lubbe