100118-rvdk-Bolderik_9De kinderen van de bovenbouw van de Bolderik willen graag meer bekendheid geven aan hun project Wereld in School, om daarmee de opbrengst te verhogen. Zij kunnen dan meer geld besteden aan onder andere een school in Haíti waar zij al eerder contacten mee onderhielden, via  Gerdien en Frans Goossens uit HaDee. Dat deze school dicht bij het epicentrum ligt van de aardbeving van vorige week is louter toeval. De wereld in school, een project wat gestart is vanwege het tienjarig bestaan van stichting OOG (Openbaar Onderwijs Groep), betekent bij de Bolderik onder andere dat er een heuse wereldwinkel in de school is gehuisvest. Vanaf 18 tot en met 28 januari worden in school wereldwinkelproducten verkocht. Opbrengst komt ten goede aan het project.

Het Project
Joyre (12), Anouk(11) en Pauline (12) vormen samen de PRwerkgroep van het project. Zij vertellen dat het project voor Haiti al was uitgekozen, voordat daar die vreselijke aardbeving plaatsvond.
De Bolderik steunde al vanaf tien jaar geleden een school in Haïti. De scholen verloren elkaar een beetje uit het oog. Het contact werd in oktober 2009 weer opgefrist en bracht Joseph Philipe een medewerker van de school naar de Bolderik in Heeswijk. Hij vertelde toen aan de leerlingen hoe ver zij waren gevorderd met de school en het onderwijs.
Dit bezoek betekent nu voor de Bolderikkinderen, dat de aardbevingslachtoffers in Haïti ook een gezicht hebben gekregen. Hun contactpersoon heeft de ramp overleefd, maar hoe het met zijn familie zit is nog niet helemaal duidelijk.

Een gedeelte van de opbrengst van de actie van de negentien basisscholen van de stichting Openbaar Onderwijs Groep ( OOG), waarvan ook de Bolderik onderdeel is, wordt geschonken aan een nog nader te bepalen doel. De winnaar van de ballonnenwedstrijd die nog gehouden zal worden, bepaalt samen met de directeur van de Stichting OOG het goede doel. Vermoedelijk wordt dat hoe kan het eigenlijk anders, Haïti.

Joris Jan Spijkers, de groepsleerkracht van groep 8 en tevens begeleider van het project is erg trots op de leerlingen van de bovenbouw die dit met elkaar geregeld hebben. Er zijn posters en flyers gemaakt, er is een voorzitter en een penningmeester, er is winkelpersoneel er is overleg met de wereldwinkel van HaDee, er is ingekocht bij de centrale inkoop van de wereldwinkel in Culemborg, er zijn producten geprijsd er is gediscussieerd over Faire Trade, er is een PRgroep en een website: http://www.wereldinschool.nl. Bovendien wordt er ook nog eens goed samengewerkt. Kortom er is alles wat er in de ‘grote mensenwereld’ óók nodig is om een zaak te runnen en dan in dit geval ook nog een zaak voor een goed doel.

Laat de klanten maar komen!
Anouk, Joyre en Pauline vinden het leukste van alles, dat alle producten die in de winkel staan  met de hand zijn gemaakt en dat de opbrengst écht ten goede komt aan de makers van de producten ( Fair Trade). Hoe meer zij verkopen hoe meer er besteed kan worden aan het goede doel. Vandaag de eerste dag loopt het al héél goed. Diverse producten zijn de eerste dag al uitverkocht, dus moeten worden aangevuld. Dus zeggen de PRmedewerksters: ‘Laat de klanten maar komen’. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes, vriendjes, buren ze zijn allemaal welkom en worden deskundig geholpen door het winkelpersoneel en….. de eerste 120 klanten krijgen bij besteding van €5.- een pakje Rooibos-thee gratis.

De winkel is van 18 tot en met 28 januari op alle schooldagen geopend van 8.00-8.45; van 11.30-12.00; en van 14.45-15.30.


Noor Dohmen-Loeffen.