100123-rvdk-Winterefteling_Mozaiek_5Basisschool De Mozaïek organiseerde voor de eerste keer een Winterefteling. De opbrengst hiervan komt ten goed aan de Loreto St. Vincent’s School in Thkurpukur (India) en Villa Pardoes. Een deel van de opbrengst gaat nu, hoe kan het ook anders, naar Haïti.

De speelplaats van de basisschool aan de Pastoor Maasstraat is in een sprookjesachtige  Winterefteling veranderd. Lichtjes in allerlei kleuren, draaiorgelmuziek, brandende vuurkorven waarvoor hout wordt aangesleept, etalages met door leerlingen van groep vier tot en met acht uitgebeelde sprookjes, geur van koffie, glühwein, erwtensoep en broodjes Hamburger maken het sfeervol. En dat is nog niet alles. Door de straten van Heeswijk maakt een mooi verlichte arrenslee getrokken door twee paarden een rijtoer. Het gelach van de Trollenkoning die vanaf zijn troon maar één ‘tekst’ ten gehore brengt namelijk, ‘lachen’, doet wel een beetje eng aan, zeker als het nog wat nagalmt door de straten. Je zou er een beetje bang van kunnen worden.
Maar de kinderen van basisschool ‘De Mozaïek’ geven bepaalt geen bange indruk. Zij  werken actief mee bij de verkoop van eten en drinken, lopen met kaboutermutsen op van de ene attractie naar de andere en doen spelletjes van muizenmeppen tot  wiebeltorenbouwen. In een andere hoek worden sprookjes van Roodkapje tot Doornroosje en Pinokkio door leerlingen  opgevoerd. Dat wil zeggen ze koppelen het ene sprookje aan het andere en weten  het publiek aan het lachen en klappen te krijgen.
Druk is het ook bij het snoephuis, waar je tegen inlevering van een bon een snoepzakje kunt laten vullen met wel zes stuks snoep, door heel aardige snoephuismedewerkers. Niemand kijkt ook gek op als een paar kinderen voor een tweede of derde keer komen winkelen. Het maakt ook allemaal niet uit vandaag, want met alles wat er vandaag gekocht wordt, worden de goede doelen gesteund.

Goede doelen.

Stichting Actie Calcutta is erg blij dat deze basisschool hen al achtentwintig jaar steunt. Sinds 2 jaar gaat deze steun naar een school in Thkurpukur. Vorig jaar werd naast dit project een school in Ghana gesponsord. Een stagiaire van het Mozaïek deed daar vrijwilligers werk. Er werden schoolbankjes en leermaterialen aangeschaft. Dit jaar is behalve voor India  bewust gekozen voor zieke kinderen. Villa Pardoes, een spookjesachtig verblijf bij de Efteling waar  ernstig zieke kinderen samen met hun familie een week kunnen genieten van alles wat de Efteling te bieden heeft, krijgt geld vanuit dit project. De organisatie van de Winterefteling past hier uitstekend bij.Gezien de ramp in Haïti heeft de leiding van het project besloten dat ook een deel van de opbrengt hier naartoe zal gaan.Men hoopt op een totale opbrengst van zo’n vierduizend euro.

Betrokkenheid.

Leerkracht en coördinator van dit project, Emke Jansma vertelt dat dit alles alleen zo prachtig kan worden doordat ouders, de bouwsels en decors tot een sprookjesachtig geheel hebben weten te maken. De bouwwerken voor Trollenkoning, Lange Jan, De dansende schoentjes en Fakir zijn door betrokken ‘ouderhanden’ gemaakt. De leerlingen staan garant voor prachtige voorstellingen. Ouders, leerlingen, leerkrachten en stagiaires samen maken deze Winterefteling tot een groot succes.
Behalve dit alles bouwen en organiseren is het zinvol om kinderen bewust te maken van het feit dat er op deze wereld ook kinderen zijn voor wie goed onderwijs of gezondheid niet vanzelfsprekend is. Vanuit de gedachte dat wij samen iets kunnen bijdragen om die kinderen een betere toekomst te geven, is indertijd besloten tot een jaarlijkse sponsorloop en nu dus tot deze succesvolle Winterefteling. Er zijn bergen werk verzet vol enthousiasme en creativiteit.  Kennelijk is  het ook gezellig en dankbaar werk, want naast alle ouders die er samen met hun kinderen zijn worden er ook nog ouders van destijds gesignaleerd. Hun kinderen zitten al op de universiteit, maar zij willen toch nog graag een kijkje nemen bij deze mooie Mozaïekactiviteit. En dat zegt wel iets!

Tekst: Noor Dohmen-Loeffen.