randweghadeeBurgemeester en wethouders van de Gemeente Bernheze hadden bewoners en belanghebbenden uitgenodigd voor een tweede informatiebijeenkomst in CCServaes in HaDee. De eerste bijeenkomst had in 2009 plaatsgevonden en de tijd was nu rijp voor verdere informatie. De plannen bij Provincie en Gemeente zijn inmiddels verder ontwikkeld.
Doel van de ontsluitingsweg HaDee Zuid, is het ontlasten van de dorpskernen.
En voor deze ontlasting wordt natuurlijk  helaas ergens ‘een prijs betaald’.

Maar na veel afwegingen ligt er nu een plan dat vanaf volgende week ter inzage ligt bij de Gemeente, Bibliotheek en CC Servaes en is in te zien via www.Bernheze.org . Gedurende zes weken na het ter visie leggen van het plan is het mogelijk om individuele en/of gemeenschappelijke visies schriftelijk bij de gemeente in te dienen. De gemeente zal deze visies dan meenemen in haar besluitvorming.

Burgemeester Heijmans en wethouder van de Ven benadrukken daarbij dat het nooit lukt om ‘het iedereen naar de zin te maken’.  ‘Meedenken aan de voorkant’, vindt het Gemeentebestuur belangrijk daarom wordt er geluisterd naar wat bezoekers van deze avond te zeggen hebben. Een  formele bezwaarprocedure is in een later stadium mogelijk.

Een aantal soms tegengestelde belangen van bewoners en belanghebbenden worden duidelijk:
1.Afsluiting van de Boterweg betekent beperking voor bedrijfsvoering aan deze weg, maar  tevens een grote verkeersbelasting voor de Kilsdonkseweg. Aanpassing van de Kilsdonkseweg zou dus nodig zijn, maar past dit allemaal binnen de begroting?

2.De Laverdonk, die jarenlang bij Schijndel hoorde heeft nu veel moeite met een ‘knip’. Een knip betekent, leren we op deze avond, dat de straat waarin je woont of een bedrijf hebt moeilijker bereikbaar wordt doordat de straat op een bepaald punt wordt  'doorgeknipt',  dus nog maar vanaf een kant toegankelijk is. Omrijden dus voor bewoners.
Ontlasting op de ene plek, betekent een belasting op een andere plaats in HaDee.

Dan hebben we het nog niet over belangen van Provincie en aangrenzende Gemeenten en de soms tegengestelde belangen van bewoners, verkeersdeelnemers en natuur.

Gelukkig was er op deze avond wel ruimte voor een grap en dus een lach!

Tekst: Noor Dohmen-Loeffen.