De_eerste_paal_van_het_wandelroutenetwerk_BernhezeOver zo’n vijf weken kunnen we in de gemeente Bernheze 225 kilometer lang van paal naar paal wandelen, zo sprak wethouder Ad Donkers vrijdag, tussen de buien en de koffie door, aan de oever van de Leijgraaf. Samen met enkele vrijwilligers, die het traject van wandelknooppunten gemeentebreed hebben uitgezet, groef de wethouder langs de brug in de Koffiestraat bij Landgoed Dinther Staete het gat voor de eerste wandelpaal. Bij knooppunten worden ook borden met overzichtskaarten geplaatst en er verschijnt binnenkort een papieren kaart met het hele wandelroutenetwerk van Bernheze. Het fysieke werk, het plaatsen van de palen en borden, wordt komende weken uitgevoerd door Langenhuizen Hoveniers.

IVN      In 2007 nam IVN Bernheze het initiatief voor het wandelroutenetwerk, met de bedoeling om mensen van binnen en buiten Bernheze dichter bij de natuur te brengen en te prikkelen kennis te maken met de grote variatie aan groen dat Bernheze heeft te bieden. Met subsidies van de gemeente en provincie en de medewerking van de VVV en diverse verenigingen en personen is het gelukt om een gemeentedekkend knooppuntennetwerk voor wandelaars op- en uit te zetten. Volgens de wethouder was het een intensief traject met de inbreng van velen, waarbij de gemeente af en toe zelf knopen moest doorhakken. Hij dankte alle organisaties en personen die zich voor dit mooie project hebben ingezet.

NETWERKEN IN EIGEN GROEN   Zodra de bomen weer nieuwe blaadjes krijgen kan HaDee en heel Bernheze met dit stelsel van wandelpalen voortaan duurzaam, aangenaam en gezond netwerken in eigen groen.

 Tekst en beeld: Rien de Visser