Fotoclub_Bernheze_op_moederdag_in_de_KersouweMeer dan zeshonderd gasten trokken vandaag over de paden en door de bossen van de Kersouwe om een grote diversiteit aan foto’s van de leden van de fotoclub Bernheze te bekijken, te bespreken en misschien ook wel afhankelijk van ieders smaak, goed-  of af te keuren.
Centraal thema voor het afgelopen jaar was ‘Het Touw’. René Kuijs voorzitter van de fotoclub maakte in zijn openingswoordje een vergelijking tussen  het touw en de fotoclub. Een touw bestaat als je het bekijkt uit strengen. Het wordt extra sterk gemaakt door de verschillende strengen in elkaar te draaien. Zo maken en versterken de individuele leden de fotoclub. In het geheel is er  een kwalitatieve verbetering en groei te zien bij de individuele leden, constateert René.

Wethouder Ad Donkers vertelde in zijn toespraak dat hij in kontakten met een aantal clubleden deze diversiteit ook had opgemerkt. Ieder clublid werd op een andere wijze geïnspireerd door “Het Touw”, van ludiek tot ernstig en van alledaags tot bizar. In ieder geval wist de wethouder op een betrokken en geestige wijze toe te werken naar de officiële opening van de expositie, namelijk de onthulling van zijn eigen ‘Touw-foto’ . Het touw gebonden aan een sierlijk paardenhoofd.
“Het Touw” als verbindend iets, of als middel om mens en dier te verfraaien was niet de belangrijkste associatie die het touw bij clubleden had opgeroepen. Hoewel verbinding zeker  aanwezig was werd het touw in een aantal gevallen in verband gebracht met angst en agressie. Dit, zoals enkele bezoekers van buiten HaDee naar de foto’s keken.

Het vrije werk van de leden van de fotoclub liet dit jaar weer veel verschillende en creatieve manieren van fotograferen en presenteren zien. Daarin werd de vrijheid die de club onder de creatieve leiding van Wim Roefs stimuleert goed zichtbaar.
De Kersouwe, die jaarlijks weer gastvrijheid verleent aan de fotoclub draagt aan deze vrijheid van presenteren ‘een behoorlijke steen’ bij. Want of de zon nu wel of niet schijnt het is en blijft er prachtig.

Tekst: Noor Dohmen-Loeffen.
Foto's:Rien de Visser