100516-wvdl-Duurzaam_genieten_28De aftrap werd gegeven door wethouder Hans van der Pas. In zijn toespraak komt naar voren dat gemeente Bernheze kiest voor duurzaam genieten ( zie Toespraak).               Het geheel was erg leuk opgezet met  heerlijke proeverijen van asperges en aardbeien. Deze werden verzorgd door restaurant Het Sentiment en Ne9en. Er werden heerlijke Gulperbiertjes en goede wijnen geschonken, die de gerechten van de asperges goed tot hun recht brachten.

Voor de kinderen was er een miniworkshop vogelhuisjes timmeren. Er kon een kijkje genomen worden bij duurzame vervoermiddelen, zoals de Toyota Prius, maar ook bij elektrische fietsen en scooters. Er was een zonnepaneel geplaatst om een beter idee te krijgen hoe deze vorm van energie op te wekken.

Een aantal ondernemende leden van Brides Benheze stelt zich met het platvorm www.duurzaambernheze.nl tot doel om Bernheze tot een van de duurzaamste gemeente van Nederland te maken. Dit willen zij bereiken door samen te werken aan een betere samenleving met respect voor elkaar, voor de natuur en milieu.

Het VVV had een prachtige fietstocht uitgezet langs mooie plekjes, zoals de Kilsdonkse molen, de Beeldentuin Interart en de Petrus Hoeve.

Openingswoord Duurzaam Genieten Het Aspergefeest

 Bernheze, zondag 16 mei 2010

 Geachte aanwezigen,

Dank voor de uitnodiging om dit evenement Duurzaam Genieten Het Aspergefeest te mogen openen. Het is goed om te zien dat in Bernheze veel bedrijven en inwoners bewust bezig zijn met duurzaamheid. Want Bernheze kan alleen een groene gemeente zijn en blijven als we ook duurzaam zijn. Als gemeente zijn we de laatste jaren zeer actief op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Wij vinden het van belang dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft als het gaat om energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Als gemeentelijke organisatie willen we in 2014 energieneutraal zijn. Dat doen we op verschillende fronten, bijvoorbeeld door alleen nog maar duurzame producten en diensten in te kopen en meer aandacht te besteden aan het energiemanagement van gemeentelijke gebouwen.

Bernheze heeft een routekaart opgesteld richting een energieneutrale gemeente. Een energieneutrale gemeente betekent dat alle energie die wij in Bernheze gebruiken in de vorm van gas, elektriciteit, warmte en brandstof, duurzaam opgewekt moet worden. Daarvoor moet er nog veel gebeuren, maar we zijn op de goede weg. Zo bouwen we nu al op veel plekken energiezuinige woningen en gebouwen, hebben we energiezuinige openbare led-verlichting aangebracht en zijn we sinds kort in het bezit van een brandweerauto die op aardgas rijdt. Met een aantal andere gemeenten in de regio zijn we bezig met het realiseren van een biomassacentrale. In deze biomassacentrale, die er in 2012 moet staan, gaan we zowel het groenafval uit de tuinen en plantsoenen als het gft verwerken. Dit zijn een aantal voorbeelden hoe de gemeente Bernheze investeert in duurzaamheid en zo ook haar bijdrage levert. De gemeente zet deze lijn de komende jaren voort en levert een maximale inzet aan de klimaatdoelstellingen en een duurzame samenleving.

De investering in energieneutraliteit is ook een investering in versterking van de economische structuur. Juist in een periode van economische tegenspoed is het van groot belang om dit soort investeringen te doen. En ik ben blij met ondernemers die nu al veel investeren in duurzaamheid. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de biogascentrale in Dinther, waar jaarlijks 30.000 m3 drijfmest wordt verwerkt. Dit levert onder meer groene stroom op voor 2500 huishoudens. Maar ik noem ook het bedrijf Search dat hier in Heeswijk-Dinther een energieneutraal kantoor heeft neergezet. Het is belangrijk dat ondernemers hier in investeren, want we zullen het echt samen moeten doen; gemeente, ondernemers, organisaties en inwoners. Inmiddels hebben we ons ook verenigd in een platform Duurzaam Bernheze. Van daaruit zullen er nog meer activiteiten en projecten worden opgezet om te werken aan een duurzame samenleving.

En daarom vind ik ook dit evenement een prima initiatief van een aantal ondernemers om te laten zien wat zij zoal doen op het gebied van duurzaamheid. Het draagt bij aan de bewustwording en laat concreet zien wat letterlijk en figuurlijk te koop is. U kunt hier kennis nemen van zonnepanelen, duurzame auto’s (zoals de elektrische auto waarin ik zojuist kwam aanrijden), groen beleggen en producten uit de gemeente en de regio, die op een duurzame en milieubewuste wijze worden geteeld of geproduceerd. Want duurzaamheid is niet moeilijk of kost alleen maar geld. Duurzaamheid biedt kansen voor de economie, is ook leuk en uitdagend en draagt bij aan een gezonde woon-, werk- en leefomgeving. Ik wens u dan ook heel veel plezier vandaag bij dit evenement en weet zeker dat u allen zult genieten. Hierbij verklaar ik het evenement Duurzaam Genieten Het Aspergefeest voor geopend.