Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

tot_13_juli_dertien_hectare_wandelen_in_verbeeldingElke week een rondje Dertien Hectare door een wonderlijk bos. Die unieke kans hebben we in Heeswijk-Dinther tot en met 11 juli aanstaande op donderdag tot en met zondag tussen 13 en 18 uur. Zeer aan te bevelen en ook nog gratis. Hadeejer.nl maakte een eerste foto-impressie.

Afgelopen zaterdag opende na een intensieve en spannende voorbereidingsperiode Dertien Hectare aan de Meerstraat het hek voor de eerste internationale expositie die de naam kreeg The woods that see and hear. Het thema is ontleend aan de wonderlijke wereld van Jeroen Bosch en verwijst naar zijn tekening Het woud heeft oren, het veld heeft ogen. Curator Sarah Farrar uit Nieuw-Zeeland werd aangetrokken om het thema uit te werken en kunstenaars te selecteren. Ze komen uit België, Denemarken, Groot-Brittannië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen en de Verenigde Staten. Van kunstenaars uit Finland en Nigeria is over hetzelfde thema werk te zien in het Centrum Beeldende Kunst in Den Bosch.

VAN AUTOKERKHOF TOT OSSENBLOED             Je kijkt je ogen uit op een wandeling door de bossen. Heel verschillende werken communiceren er heel verschillend met natuur en cultuur. Zo staan mobiele toiletten in formatie als de stenen van Stonehenge opgesteld op de plek van de mesthoop van het boerenbedrijf dat hier ooit was. Zonder bijbehorend ‘smellscape’ willen ze ons aanzetten om na te denken over consumptie, afval en vervuiling en moeten ze verwijzen naar de rituelen, feesten en het omgaan met de natuur door onze voorgangers uit de steentijd. Een hoop bouwpuin midden op een bospad verwijst naar de sloopcultuur, onze agrarische sector eigen. Archeologisch onderzoek van de pannen, stenen of tegeltjes zou ons de herkomst van de puinhoop moeten kunnen verklaren. We passeren ook een autokerkhof van benzineslurpers waarop de bloemen weliger bloeien dan op ons eigen kerkhof. Verscholen in het bos ligt een bouwwerk dat als ontmoetingsplek is ontworpen en dat zichzelf verlicht als het donker wordt. Ossenbloed rood en gegalvaniseerde golfplaten verwijzen naar het boeren bouwen in onze streek. In de schuur van de herbestemde boerderij wordt een videoclip van Michael Jackson’s Earth Song gemanipuleerd. Van een heldhaftige Messiasfiguur verandert hij in een demon die chaos verspreidt en onheil lijkt te verkondigen.

NATAFELEN  Na de wandeling langs een tiental werken door een schitterend jong bos op weg naar volwassenheid, is het goed toeven aan de meterslange tafel met kruidenplanten in het bezoekerscentrum van de Nederlandse vormgevers Overtreders W. Het halfopen gebouw opent zich naar het bos dat ziet en hoort, en van hieruit lijkt te zwijgen. Het heeft de vorm van een boerenschuur die wordt gezien als icoon van het Brabantse landschap dat te midden van landbouwgroen is vergeven van grijze schuren en stallen. Als het te koud is wordt er in bakken hout gestookt en wanen we ons in d’n herd van de verderop gelegen museumboerderij.

MIDZOMERNACHT   Dertien Hectare heeft naast de gratis openstelling op donderdag tot en met zondag een flink educatief programma opgezet waaraan veel scholen uit de regio meedoen. Zondag 6 juni is er om 15 uur een paneldiscussie over The forest as witnes. De Midsummer night’s dream op zaterdag 19 juni moet het belevingshoogtepunt worden. In een lage zomernacht kunnen dan bij het licht van de lamp de kunstwerken worden beleefd en zijn er diverse performances, rondleidingen en screenings. Reserveren verplicht. Kosten 10 euro. Er is die nacht zelfs een kampeerarrangement mogelijk. Een knipoog naar de Kunstcamping waarmee dit kunstenaarsinitiatief - waar we heel trots op mogen zijn- startte?

Voor meer informatie zie: www.dertienhectare.nl.

Tekst en beeld: Rien de Visser