Meneer_van_Kaathoven_MediumMeneer van Kaathoven 1926, woont al dertien jaar in De Bongerd te Heeswijk-Dinther. Hij groeide op in Schijndel in een gezin met 7 kinderen. Toen de oorlog uitbrak was hij een jongen van 14 jaar. Hij weet zich alles nog heel goed te herinneren, er brak een spannende tijd aan en af en toe heel gevaarlijk.

Operation Market Garden

Zoals op 17 september toen de Amerikaanse parachutisten van het US 101st  Airborne Division, landden in een veld, de z.g Drop Zone bij de oude vuilnisbelt op de Koevering, tussen Schijndel en Eerde. Eenmaal op de grond werden ze bestookt met vlammenwerpers door de Duitsers.
Er werd hard  gevochten en er vielen heel veel slachtoffers, er lagen wel 30 lijken in het veld, bewerkt met messen of verbrand, gruwelijk om te zien, dat maakte diepe indruk op de inmiddels 19 jarige van Kaathoven.
Daar praat hij nu nog moeilijk over.
Ook de Koeveringse molen werd helemaal aan gort geschoten.
In het Wijbosch -Broek werd hij te werk gesteld om loopgraven te graven voor de Duitsers.

Ze sliepen ook vaak in schuilkelders bij luchtalarm.
Zo ook een keer in St Michielsgestel.  Toen de Duitsers terugtrokken en daarbij de brug kapot schoten, was er groot luchtalarm en zijn vader en hij vroegen of ze mochten schuilen bij de nonnen.
Eigenlijk mocht dat niet maar zijn vader deed  dat toch en daar troffen ze een goedgevulde kelder met voedsel, een meter hoog opgestapeld, wat natuurlijk niemand mocht weten. 

Eten was er genoeg in die tijd, van Kaathoven heeft geen honger geleden, koeien die dood in de wei lagen werden meteen geslacht en klaargemaakt in de gaarkeuken. Ook heel spannend om mee te maken.
Hij weet zich nog goed te herinneren dat er in die dagen een grote groep Duitsers zaten te janken om hun gevallen kameraden , vaak nog heel jonge jongens, want ook aan de Duitse kant zijn er heel veel slachtoffers gevallen.
Meneer van Kaathoven wil niet alles vertellen wat hij weet, hij is bang om mensen te kwetsen. En dat respecteren wij.
We zijn hem dankbaar voor zijn verhaal.


Heeft U ook nog een oorlogsverhaal en wilt U dat graag vertellen.
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat het weten bij de receptie van Bernezorg

Door:Wilma van Zoggel
Foto: Wim van der Lubbe