monumentendag2010_in_hadee_begon_in_de_abdijZondag 12 september is het Monumentendag.  in Bernheze. Ga kijken en luisteren! Er is veel te beleven tussen 11 en 17 uur in HaDee... en te proeven: het landelijk thema van Open Monumentendag 2010 is ‘De smaak van de 19e eeuw’ .

Op zaterdag was de officiële opening voor genodigden, dit keer in de Meierijsche Museumboerderij. Ook op zaterdag al beet de Abdij van Berne het spits af met een lezing en rondleiding door het abdijcomplex. Na een hartelijk woord van welkom door de prior Klaas Fongers deed historicus en kenner van de abdijgeschiedenis Jean van Stratum de bouwhistorie van de Abdij van Berne uitvoerig uit de doeken. Gesticht in Berne aan de Maas vestigde de abdij zich in het midden van de 19e eeuw in het jachtslotje in Heeswijk. Abten Neefs, Van Laarhoven en Ceelen waren met diverse uitbreidingen de ‘smaakmakers’ van het abdijcomplex zoals we dat nu kennen. De enorme ‘witgroei’ van de abdij in de 19e en 20e eeuw staat in schril contrast tot  de nu vergrijzende norbertijnen kloostergemeenschap. Toch kent de Abdij van Berne nog  aanzienlijk meer leden dan in de begintijd aan de Maas. Om economische redenen, zo hield Van Stratum ons voor,  had een abt bepaald dat de abdijgemeenschap niet groter mocht zijn dan zo’n 25 kloosterlingen. Een van de grote zorgen van de abdij van nu zal zijn om al die 19e-eeuwse abdijgebouwen te kunnen blijven benutten en in stand te houden, respectvol en (liefst) economisch. Boodschap voor na monumentendag.

Aan het eind van de middag waren onder meer monumenteneigenaren uitgenodigd de officiële opening op het (zonovergoten) erf van de museumboerderij mee te maken. Hier werden we verwelkomd door Hannes en Dina in hun zondagse kleren. Trotse  bestuursvoorzitter Arnold van Hout vertelde dat de museumboerderij onlangs landelijk erkend is als zogenaamd ‘Geregistreerd Museum’. Wethouder monumentenzorg Ad Donkers sprak daarna woorden van dank en bemoediging. We zouden mogen rekenen op versterkte aandacht (en meer geld) van de gemeente voor al ons erfgoed, gebouwen, landschappen en archeologische bodemschatten,  die de identiteit van Bernheze uitmaken. Nog dit jaar zal de gemeenteraad de archeologische waardenkaart en een archeologisch beleidsplan vaststellen. Na de woorden van de wethouder kon de museumboerderij van binnen en buiten worden bezocht en konden we rijkelijk proeven aan een brandenwijntje met suiker, worst, zult en prikkertjes met kaas en zoetzure uitjes.

Zondag gaat het verder. Dan wordt er op de museumboerderij gedorst en heeft heemkundekring De Wojstap gezorgd dat we al happend en trappend diverse monumenten in HaDee kunnen bezoeken, van Huize Zwanenburg tot Kasteel Heeswijk.

Tekst en beeld: Rien de Visser