101007-phe-Kunstwerk_Heilaren__3Gistermiddag werd in het plantsoen aan de Streepen in Heeswijk-Dinther het monumentale kunstwerk ‘Baken voor Heilaren-Noord’ geplaatst. Het beeld is ontworpen door beeldend kunstenaar Niko de Wit uit Tilburg. Plaatsing was echt precisiewerk tot op de millimeter nauwkeurig onder leiding van de vakman die het ontwerp heeft uitgevoerd. Ook wethouder Ad Donkers kwam een kijkje nemen.

Het kunstwerk is tot stand gekomen na intensief overleg tussen Niko de Wit, een vertegenwoordiging van de wijkbewoners en de gemeentelijke commissie Kunst. Het ‘Baken voor Heilaren-Noord’ is ontworpen uit de behoefte een plek in de wijk te creëren die als herkenningsteken en ontmoetingsplek voor wijkbewoners en bezoekers kan dienen. Daarnaast beoogt de kunstenaar met het beeld de overgang tussen het natuurlijke landschap en de bebouwde omgeving te markeren.

Niko de Wit heeft de volgende informatie aangeleverd:

Baken voor Heilaren-Noord, Bernheze
Locatie        : plantsoen aan De Streepen, Heeswijk-Dinther, gemeente Bernheze
Titel        : Beeld voor Heilaren-Noord
Materiaal    : cortenstaal, 6 mm dik
Afmeting    : hoogte  450 cm, breedte 246 cm, diepte 246 cm
Plateau:
Materiaal         : beton
Afmeting         : hoogte 15 cm boven het maaiveld, diameter 248 cm
Plaatsing    : 07-10-2010      

De opdracht
Bij de gemeente Bernheze en de bewoners van de wijk Heilaren-Noord bestaat de behoefte een beeld in de wijk te plaatsen dat als herkenningsteken en ontmoetingsplek voor wijkbewoners en bezoekers kan dienen. Tevens moet het beeld de overgang markeren tussen het natuurlijke buitengebied en de bebouwde omgeving.

Het beeld
Het beeld bestaat uit een stapeling van vier identieke hoekelementen, met daar bovenop een schijf als bekroning.
Het uitgangspunt voor het beeld is een sterk afgeknotte, omgekeerde piramide. Uit het midden van deze vorm is een schijf schuin uitgesneden onder dezelfde hoek als de zijkanten van de piramidale vorm. De restvorm die daardoor ontstaat, is kwadratisch in vieren gedeeld, wat vier hoekdelen oplevert. Door deze vier hoekdelen langs de hoekribben te stapelen ontstaat een volume met een schuin oplopende richting.
Aan de andere zijde van deze stapeling ontstaat zo een nisachtige ruimte die overhuifd wordt door het schijfvormige element. Dit sluit de stapeling niet alleen af, maar verleent het geheel ook een stabielere indruk, hoewel de balans in feite door de schijf nog verder op scherp gesteld wordt.

Het beeld wordt in cortenstaal uitgevoerd en op een cirkelvormig betonnen plateau geplaatst, dat precies geprojecteerd komt te liggen onder de schijf die de stapeling afsluit. Tevens fungeert het plateau als een fundering, die doorloopt onder het maaiveld.

Baken voor Heilaren-Noord zal gezien zijn positie, maat en plaats in de wijk als landmark en als intermediair ervaren worden tussen de bebouwde omgeving en het landschap.
Het kunstwerk wil in de wijk vooral een herkenbaar element zijn, zoals de titel van het beeld al aangeeft.
Anderzijds oriënteert het beeld zich als het ware op de omringende ruimte en bepaalt het zijn positie. Door zijn schuine stand verwijst het vanuit de bebouwde omgeving naar het landschap.

Niko de Wit, 8 oktober 2010.