De avond startte met een inleiding van de wethouder over CPO. Te beginnen met de locaties, want er zijn twee plekken toegewezen door de Gemeente voor CPO: Gymnasium Bernrode en Cuneraschool. Het plan bij Gymnasium Bernrode is bestemd voor senioren, Cuneraschool is voor de starters.
CPO
De wethouder maakte expliciet wat nou daadwerkelijk een CPO is, want de naam zegt het al, het is niet zomaar een bouwproject. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. En dat betekent voor een deelnemende CPO-er dat deze:
- meer zeggenschap heeft bij het realiseren van zijn woning
- samen met zijn toekomstige buren een rechtspersoon opricht
- gezamenlijk bouwt onder een rechtspersoon (stichting/vereniging)
Kortom je krijgt veel ruimte voor inspraak in het bouwen van je huis, maar ook veel verantwoordelijkheid als groep. Het kunnen functioneren in een groep en de sociale aspecten die daarbij horen, zijn dus erg belangrijk. Je moet immers gezamenlijk streven naar een eindresultaat dat iedereen past.
De Gemeente stelt als eigen rol:
- het in brengen van de grond
- het voeren van de planologische procedure
- zorgen voor bouwrijpe kavels
Voorwaarden
De Gemeente heeft voor beide CPO's een aantal voorwaarden gesteld. Ten eerste professionele begeleiding door een begeleidingsbureau. Ten tweede zijn er leeftijdsgrenzen. Voor de starters is de eis dat je minimaal 18 jaar oud bent en maximaal 30 jaar, tevens mag je geen eigenaar zijn van een eigen woning. Voor de senioren is het een vereiste dat je minimaal 55 jaar oud bent. In het dorp zijn eerder al een aantal enthousiaste groepen ontstaan die hun eigen CPO gevormd hebben. Helaas voor hen meldde de wethouder dat hieraan geen rechten kunnen worden ontleend. Elke inschrijver heeft dezelfde kans om ingeloot te worden. Ongeacht wel of geen lid.
De kavels
Van beide locaties werd een dynamische schets getoond (zie foto's), waarbij werd benadrukt dat toekomstige aanpassingen zeer zeker mogelijk en zelfs reëel zijn. Dat is afhankelijk van de uiteindelijke CPO-groep en hun wensen. De grondprijs was wel al vastgesteld en dit was voor veel aanwezigen een teleurstellend hoog bedrag, namelijk 350 euro per m2 ex. BTW. Het antwoord van de Gemeente hierop was, dat dit bedrag is geadviseerd door een externe taxateur. Mogelijk wordt deze motivatie nog openbaar.
Veel vragen
Na de uitleg was er een korte pauze en daarna was er een vragen(v)uur waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Hoe groot is het woonoppervlakte/ Waarom zijn er geen garages getekend?/Is het wel mogelijk om alleen begane grond te bouwen? / Is het wel een redelijke prijs voor starters? / Hoe streng zijn de leeftijdsregels / Is er verkaveling mogelijk? etc. De Gemeente trachtte met deze avond enige onduidelijkheid weg te nemen en informatie te verschaffen over de CPO's. Hier en daar werden echter nog twijfels geuit of was er onenigheid over het proces of de aanpak hiervan.
Hoe verder?
Deze avond was één van de in totaal drie info-avonden in Bernheze, naast Heeswijk-Dinther komen er ook in Nistelrode en Heesch CPO bijeenkomsten. Deze avonden gelden als de start voor de CPO procedure. Na publicatie in de Bernhezer van volgende week (29 september) kunnen geïnteresseerden zich twee weken lang inschrijven. De inwoners die zijn ingeloot vormen vervolgens de potentiële CPO-groep, de overige komen op de wachtlijst te staan. Deze potentiële groep gaat in overleg en krijgt een half jaar om een kavel te kiezen, een rechtspersoon op te richten en een adviseur in te schakelen. Daarna zal over worden gegaan tot "bouw" en alle voorbereidingen die daarbij horen. Een project dat zeker nog enkele jaren in beslag zal gaan nemen. En een project dat D'n Hadeejer en Hadeejer.nl natuurlijk zullen blijven volgen.
Tekst: Merlijn van der Wijst
Foto's: Piet van Helvoort