2011_11_28_bernezorg_jacqwOnder de werknaam Dorus van Berne zijn Bernezorg en Zorggroep Dorus uit Schijndel aan de slag om uiteindelijk op 1 januari 2013 een juridische fusie vast te leggen. “En we fuseren vanuit een luxe positie, niet om te renoveren” verklaarde Hans van de Wiel vanmorgen. De directeur van Bernezorg  gaf tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers uitleg over de stand van zaken met betrekking tot de voorgenomen fusie.
Zorg zelfstandig
Op 1 januari 2013 staat er onder een andere juridische paraplu een nieuwe structuur.  In die nieuwe structuur worden de afdelingen financiën, administratie, inkoop en het facilitair bedrijf, samengevoegd.  Dat biedt volgens Hans van de Wiel een versterking aan beide organisaties. De zorg en verpleging blijven zelfstandig. Er zijn geen gedwongen ontslagen.
Groeimarkt
De fusie is noodzakelijk om de continuïteit en kwaliteit te waarborgen. “Er komen grote veranderingen in de zorg op ons af”, aldus de directeur.” Het zal in de toekomst problematisch worden om gekwalificeerd personeel te vinden. Er zijn  minder jonge mensen voor steeds meer ouderen. De thuiszorg is een groeimarkt; mensen blijven langer in hun eigen huis wonen. Maar wel met zorg . Daarin gaan we ook samenwerken. En we gaan een regierol spelen om samen met gemeenten, de zorgcentra  en zorgverzekeraars zorgpakketten op elkaar af te stemmen. Daarin staan we als grote instelling sterker.”
De O.R.  
Zeker ook voor de ondernemingsraad en de cliëntenraad is er veel werk aan de winkel. Zij worden uitvoerig geïnformeerd en hebben natuurlijk ook een stem. Op 1 september 2012 ligt er een formeel document op tafel waarop ze hun visie kunnen geven. Tot 1 december kan daarover worden gedebatteerd  en op 1 januari 2013 krijgt de fusie dan officieel zijn beslag.
Harmoniseren
“Er wordt een  nieuwe directeur aangesteld. Collega Wim van Meijel en ik gaan beiden op die datum met vervroegd pensioen. De strijd om de leiding hoeft dus niet te worden gevoerd.  Maar het zet voor ons beiden wel druk op de ketel om alles goed af te ronden. Dat hoeft de nieuwe directeur dan niet te doen. Die kan zich concentreren op het harmoniseren van de organisatie.”

Tekst en foto: Jacques Worms