120108-RvH-Installatie-Burgemeester-05Tijdens de nieuwjaars-receptie van het Sint Willebrordusgilde werd Burgemeester Jan Boelhouwer geïnstalleerd als Ere-Hoofdman van het gilde.  De titel van Ere-Hoofdman wordt al decennia door het gilde toegekend aan de  burgemeester. In optocht trok het gilde het gildeterrein op alwaar de installatie plaatsvond. De burgemeester werd in het bijzijn van zijn echtgenote na het afleggen van de eed van trouw ingevendeld door Richard Vermeulen.

Tegelijk met de burgemeester werd er ook een nieuw lid ingevendeld namelijk Lilian van de Wijgert die al jaren zeer actief is op de achtergrond van het gilde en steun en toeverlaat is van haar man Dré van de Wijgert. Jaren lang maakt zij al met anderen onze gildekleding en ontvangt ook nog elke week onze bazuingroep in Middelrode waar zij al menig kopje koffie voor onze bazuinen gezet heeft. Een gildevrouw in hart en nieren die het, zoals Hoofdman Jan Schakenraad aangaf, al jaren verdient om lid te worden van het gilde. Bijzonder dankbaar zijn wij ook dat zij zich definitief bij ons voegt.

Na een mooie mars gespeeld te hebben door de tamboers en de bazuinen werd nadien in het gildehuis het officiële gedeelte verder afgewerkt.

De hoofdman gaf aan dat de Ere-Hoofdman een nieuw schild om had hangen in de vorm van een ‘Wassenaar’. Een prachtig zilveren schild met een opgelegde Willibrordus; een Ere-Hoofdman waardig. Jan Boelhouwer gaf aan zeer vereerd te zijn met deze titel.

De ongedwongenheid van het gildewezen, het altijd klaar staan voor elkaar, de vriendschappen onderling en het zomaar zonder ambtsketen met zijn echtgenote binnen kunnen stappen om als vrienden aan de tafel te kunnen gaan zitten waardeerde hij zeer. De gilden zei hij, hebben een verenigingsvorm die hem persoonlijk aanspreekt en al eeuwen hun bijdrage hebben in de samenleving. Graag, gaf hij aan, wil hij met zijn titel het gildewezen uitdragen.

De bijeenkomst werd nadien voortgezet met het overhandigen van fotoboeken aan familieleden van de overledenen van het afgelopen jaar. De familie van Ant van Daal en Theo Ellerman werden verrast met prachtige fotoboeken van de overledenen. Deze herdenking was op zijn plaats om nogmaals het medeleven te betuigen van het gilde richting de familie. Na nog een paar uurtjes gezellig samen geweest te zijn vertrok iedereen weer met een goed gevoel naar huis.

Tekst: Jan Schakenraad, Hoofdman Sint Willebrordusgilde Heeswijk
Foto's: Ronald van Hastenberg