120302-lvdv-windkracht6_03Op de basisscholen van Heeswijk, Dinther en Loosbroek vindt deze maand het project Windkracht6 plaats. Kinderen van groep 5 maken kennis met blaasmuziek om op die manier kinderen een stukje cultuurgoed over te dragen en bij te dragen aan de algemene vorming van kinderen. Koninklijke Fanfare Sint Willibrord en Harmonie Sint Servaes organiseren de lessen op de basisscholen.

Windkracht 6 leeft als je deze vrijdagmorgen basisschool Mozaïek in Heeswijk binnenkomt. Gastdocent voor Windkracht 6 is Angela van der Wijst die deze ochtend op bezoek komt, ze is zojuist ook op basisschool de Bolderik geweest. Het pak van fanfare Sint Willibrord ligt al klaar op tafel en diverse kinderen die langs het lokaal komen hoor ik praten over de gastles in groep 5. Een enkel kind vraagt of 'we' ook in groep 8 komen, maar dat is vandaag niet het geval.

Angela van der Wijst nodigt de kinderen uit om instrumenten te noemen waar windkracht voor nodig is. Al snel blijkt dat er een grote kennis is bij de kinderen over instrumenten, waar veel windkracht voor nodig is en die samen een groot orkest kunnen vormen. Zo komen de begrippen 'fanfare' en 'harmonie' voorbij. Verschillende kinderen hebben al kennis van de verenigingen, omdat ze deze al eens zagen optreden.

Een DVD ondersteunt 'juf' Angela bij de oriënterende les rond blaasmuziek. Vandaag is het nog veel praten en kijken. Vanaf volgende week gaan de kinderen ook praktisch aan de slag. Dan komen muzikanten van harmonie Sint Servaes en fanfare Sint Willibrord om hun muziekinstrumenten te laten zien en horen. Ook zullen de kinderen zelf instrumenten mogen uitproberen. Ook wordt er aandacht besteed aan de slagwerkinstrumenten. Hiervoor zal instructeur Tonn van de Veerdonk van harmonie Sint Servaes de groepen komen bezoeken. Peter Smulders was deze ochtend op pad voor basisschool 't Palet en de Albertusschool in Loosbroek. Hij zal ook de komende weken het muziekhart van kinderen sneller laten kloppen.

De leerkrachten kijken ondertussen uit naar de 'leuke' aanvulling op hun lesaanbod. Windkracht6 begint hiermee een vaste waarde te worden in het onderwijsaanbod in Heeswijk, Dinther en Loosbroek. En daarmee krijgt een mooie samenwerking tussen het basisonderwijs en de muziekverenigingen vorm. Op donderdag 29 maart a.s. is er om 18.30 uur een slotmanifestatie in de aula van gymnasium Bernrode. Daar komen alle elementen van de vier lessen bij elkaar in een prachtig muzikale ontmoeting met alle kinderen de de opleidingsorkesten van beide verenigingen.
Wie meer over de beide verenigingen wil weten kan terecht op hun websites: www.st-servaes.nl en www.koninklijkefanfare.nl Muziek hoort er zeker bij. Is dat iets voor jou?

Tekst en foto's: Lambert van der Ven