120512-phe-Snuffelmarkt__03De rommelmarkt in de schaduw van de protestantse kerk mocht zaterdag  slechts zo nu en dan van een waterig zonnetje genieten.  De 7 kramen, her en der verspreid onder de rijzige rode beuk, die met zijn bladerdek  bijna de gehele tuin overschaduwt,  waren rijkelijk voorzien van tweedehands spullen. . Vooral de tuinplanten vonden gretig aftrek. Maar ook bij het Zuid-Amerikaans handwerk en de curiosa werd goed verkocht.

Maya’s
“Wij houden  deze rommelmarkt voor de stichting Los Ninos,” vertelt Liesbeth Eijsbergen, een van de organisatoren . “Alle tweedehands spullen zijn  door de leden van de gemeente bijeen gebracht. De planten kweken we zelf gedurende het jaar, speciaal voor deze gelegenheid. Het doel is geld in te zamelen ten behoeve van onderwijsvoorzieningen voor kinderen in Guatamala.  De Maya bevolking daar heeft geen geld om hun kinderen met de bus naar de stad te laten reizen en ze zijn ook te arm om het verplichte schooluniform aan te schaffen.
 
Kleinschalig
Door in het  onherbergzame gebied zelf onderwijs op te zetten  kunnen 300  kinderen toch naar school. Vijf jaar geleden zijn we gestart met deze actie bij onze kerk. Los Ninos is zeer kleinschalig van opzet en  Annemarie Ackermans, de oprichtster,  woont  het grootste deel van het jaar tussen de lokale bevolking. Alle giften worden zo rechtstreeks gedoneerd.”  
Dit jaar kunnen de organisatoren  € 1975 over maken naar de stichting Los Ninos.

Tekst:  Jacques Worms
Foto's: Piet van Helvoort