Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Mountainbike

guus.jpg2 en 3 mei - Een heftig weekend was er voor de mountainbikers. Na Zuid-Afrika en Offenburg (Duitsland) was het ditmaal Houffalize (België) waar de derde manche om de World Cup verreden werd. Met een spectaculair zwaar en technisch parkoers vormde het plaatsje tijdelijk het Mekka voor de mountainbikers.

Namens het Bikers-Giant MTB Team stonden enkel Rick van den Hanenberg (Berlicum, Masters I), Daan van Rooij (Berlicum, amateurs) en Guus Smits (Berghem, elite-heren) aan het vertrek. Allen reden in de open klassen wegens gebrek aan UCI-punten (Smits) of het ontbreken van een officiële World Cup status voor masters en amateurs. Voor zowel Van den Hanenberg als Van Rooij, verliep de race met een bittere nasmaak. Beiden reden sterk maar zagen tot grote teleurstelling dat tijdens de race een deel van de renners een andere richting werd opgestuurd dan de rest. Een probleem met de afzetting bleek hiervan de oorzaak, waarvan meerdere renners de dupe werden. Zo ook Van den Hanenberg en Van Rooij. Een officiële uitslag is dan ook niet te geven. ‘Dit is echt balen. Eén van de meest technische afdalingen hebben we uiteindelijk niet meer gereden. Juist daar was het interessant om te rijden’, zo gaf een enigszins aangeslagen Van den hanenberg aan.

Guus Smits reed een ijzersterke wedstrijd. In een gecombineerd startveld van enkele categorieën, wist hij zich na een flitsende start in de eerste ronde in de top vijf te nestelen. Aan het eind van de eerste ronde liep zijn ketting echter vast, waardoor hij kostbare minuten verloor. ‘Ik ging weer als twintigste verder en maakte me ontzettend kwaad. Daardoor heb ik me alsnog weten terug te vechten tot een 17e plaats overall en 12e in mijn eigen categorie bij de elite-heren’, aldus een gematigd tevreden Smits, die vooraf te kennen gaf voor een top vijf klassering te gaan.

‘Dat we hier niet voor de prijzen kwamen was ons op voorhand wel duidelijk. In de World Cups staan de echte ‘grote’ dames en heren aan het vertrek. Voor onze renners is het vooral goed om ervaring op extreem technische parkoersen op te doen, die ze in Nederland en de Benelux weer kunnen gebruiken’, aldus teammanager Dries van Roosmalen. Samen met ass. teammanager Dries van Roosmalen verzorgde hij dit weekend de ‘uitvalsbasis’ voor een aantal grote Giant landen, waaronder Amerika, Noorwegen, Zwitserland en Engeland en uiteraard Nederland, van waaruit de Giant wereldtoppers zich klaarmaakten voor de wedstrijden.