Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Mountainbike

20090510mbb.jpg9 en 10 mei – Averbode. Met nog drie manches in de Benelux Cup voor de boeg, werd in het Belgische Averbode al vroeg in het seizoen het Benelux Kampioenschap verreden. Tot ontsteltenis van het overgrote deel van het rennerspeloton had het parkoers te veel gelijkenis met dat van een cycle-cross wedstrijd. Niet voor niets dat bij de elite-heren twee veldrijders er met de eerste twee podiumplaatsen van door gingen.

Desondanks was het een snel maar zwaar parkoers, waar een groot deel van de renners voortijdig uitviel. Bij de masters I liet Rick van den Hanenberg (Berlicum) zich aanvankelijk bij de start wegdrukken. ‘Toch had ik maar een halve ronde nodig om alweer de top tien binnen te rijden. Tot het laatste moment kon ik het tempo hoog houden en hield ik in de verte zicht op de eerste drie renners’. Het lukte Van den Hanenberg helaas niet meer om dichterbij te komen. In de laatste meters zag hij zich nog voorbijgereden worden. Een knappe 5e plaats was ditmaal het maximaal haalbare.

Tot de dag voor de wedstrijd was het nog niet zeker of gastrenner Patrick Vissers (Veghel, masters II) zou starten. Een hardnekkige verkoudheid speelde hem parte. ‘Toch moest ik wel starten. Ik heb nog geen startpunten voor het NK bij elkaar gereden. En met nog slechts twee wedstrijden voor de boeg waar dat kan, was het risico te groot om niet te starten. Vissers kwam met een 55e plaats uiteindelijk voor de startpunten in aanmerking en ziet zich daarbij zeker van deelname aan het NK.

Elite-renner Guus Smits (Berghem) zag op tegen de wedstrijd. ‘De ronde ligt me niet en het risico op rugklachten is hier groot door het vele gestuiter’. Behalve een vreemd verloop van de startopstelling, waardoor Smits de eerste ronde pas in tachtigste positie doorkwam, leek zijn wedstrijd niets dan goed te brengen. ‘Een topklassering zat er duidelijk niet in, maar toch was het knap hoe Guus iedere ronde veel plaatsen wist op te schuiven’, aldus teammanagers Dries van Roosmalen en Ton Braam, die Smits uiteindelijk zagen finishen op een 47e plaats.

Een teleurstellend verloop van het Benelux Kampioenschap was er voor Anouk Kesseleer (Heeswijk-Dinther, elite-dames). ‘Tijdens de training op zaterdag kwam ik hard ten val, bovenop m’n fiets. Ik had daarvan zoveel last, dat ik zondag niet meer aan het vertrek kon verschijnen’, aldus een enigszins aangeslagen Kesseleer, die vooraf aangaf over goede benen te beschikken.

Gastrenner Daan van Rooij (Berlicum, amateurs) kende net als zijn teamgenoten een slechte start en moest zich terugvechten. Meer dan een 38e plaats zat er voor hem niet in.