Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Schieten

121208-lvdv-hedilo 12Er waren een paar afmeldingen maar toch waren er in totaal 37 jeugdige jonge schutters, met bijna even zoveel ouders, aanwezig om de tweede sessie op zaterdag 8 december jl. bij Schiet-sportvereniging Hedilo mee te maken. Ook vanuit de gemeente was er een warme belangstelling voor deze middag.
 
De wethouder van sport van Bernheze, Rien Wijdeven, toonde veel interesse voor het grote aantal kinderen, dat gekozen had voor een kennismaking met de schietsport maar daardoor ook voor Sjors Sportief.  Sjors Sportief, dat wordt ondersteund door de gemeente Bernheze en Maasdonk, is heel belangrijk voor de jeugd. Via Sjors Sportief kan de schoolgaande jeugd op een laagdrempelige manier kennismaken met de vele verenigingen in Bernheze en Maasdonk.
 
Maar terug naar zaterdagmiddag.
Deze keer werd er een volledig ander programma gemaakt om de aandacht van de kinderen vast te houden. Allereerst werden de kinderen in 3 groepen verdeeld. Een groep ging “finale” schieten. Een andere groep kreeg een heel verhaal te horen over de schietsport met daarna “Ren je Rot”. En de laatste groep kreeg van Joep van Lankveld alles te horen over de gehandicaptensport.
 
Finale schieten.
Alle kinderen mochten met echte wedstrijdgeweren schieten. Geen oud spul maar met wapens van de aanwezige leden die met dezelfde ook hun wedstrijden schieten. Bij “finale schieten” moeten de schutters op commando schieten. Na het commando start krijgen de schutters 75 seconden om hun schot te lossen. Meestal is dit ruim voldoende maar ook hier geldt, als je iets perse moet komt er spanning op staan en dan kan het wel eens gebeuren dat je tijd te kort komt. De bedoeling was dat ieder-een 10 “finale schoten” zou lossen. Maar het liep anders. De organisatie had zich een beetje op verkeken op het aantal schutters. We moesten al vlug het aantal “finale schoten” terug brengen naar 5 anders waren we om 8 uur nog niet klaar geweest.
De meeste schutters waren heel serieus aan het schieten.
Je zag ze glunderen als ze een tien of een negen schoten. Het was ook voor ons leuk om de kinderen met een grote “smile” te zien rondlopen, want daar doen we het voor. Weer andere stonden gefascineerd naar het geweer te kijken.
 
Ren je Rot.
Onze trainer Jan Schuurmans ging op zijn “preekstoel” zitten om de kinderen alles te vertellen van de schietsport en Hedilo. Niet alleen over het wedstrijdgeweer, maar vooral over alle bijkomende zaken. Aan de beurt kwamen o.a. de geteste ko-gels, de schietkleding en schoenen,
alle bijkomende attributen zoals de ge-weersteun, de houding tijdens het schie-ten, de KNSA. Toen alle groepen hun “preek’ gehad hadden, begon het spel Ren je Rot in de vorm van Multiple choise. Iedereen met een goed antwoord mocht dan een keer schieten.
 
Joep van Lankveld.
Joep is een gehandicapte schutter van sv. Hedilo. Hij zit in een rolstoel en is zijn doen en laten beperkt. Toch weet hij zich heel goed te redden, en dan bedoel ik niet alleen met zijn schutterskwaliteiten maar ook op de maatschappelijke ladder. Zo loopt hij al een half jaar stage bij het NOC/NSF op Papendal om daar de gehandicaptensport te promoten. In die functie is hij ook naar de Paralympische Spelen in Londen geweest. Mede door eigen ondervinding, weet hij heel veel van de gehandicaptensport. Hij was daarom ook de uitgelezen figuur om iets te vertellen over een “andere manier” van schieten en een andere manier van sporten. En ik kan u verzekeren dat de kinderen aan zijn lippen hingen. Ik denk dat veel onderwijzers op school jaloers zijn op zijn manier van les geven. Hij wist de kinderen van de eerste tot de laatste minuut te boeien. Tegen de klok van 5 uur had iedereen zijn kruit verschoten.
Na afloop kregen alle kinderen nog een flyer van sv. Hedilo, een klein boekje over de schietsport van de KNSA en een armband van Sjors Sportief mee naar huis, en kon de organisatie en alle kinderen terug kijken op een zeer geslaagde 2de editie van Sjors Sportief
 
Mocht uw kind belangstelling hebben voor de schietsport kan hij/zij een proefperiode aanvragen voor een termijn van 4 weken, Deze periode kunnen we eventueel met 4 weken verlengen. Zo kan hij/zij op een rustige manier bekijken of de schietsport ook werkelijk iets is voor hem/haar is. Mocht het zo zijn dan hoor ik het graag van u.
 
Groeten.
Frans Jacobs
Secretaris sv. Hedilo
Tel. 0413-296200