Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Schieten

hedilo.jpgAls veertiende vereniging in Nederland krijgt Schietsportvereniging Hedilo (Heeswijk-Dinther-Loosbroek) vrijdag het certificaat 'De Kroon' van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) uitgereikt. "Er zijn 801 schietverenigingen in Nederland en dan is deze prestatie best uniek voor een kleine club als de onze", meent secretaris Frans Jacobs.

Met het certificaat op zak voldoet Hedilo aan de kwaliteitseisen van de KNSA op het gebied van opleiding en veiligheid. Zondag viert de club de mijlpaal met een open dag voor iedereen.

Hedilo werd opgericht in de jaren zestig van de vorige eeuw, ging vanaf eind jaren zeventig 'in ruste' en werd heropgericht op 1 januari 2002. Inmiddels telt de club 19 leden in de leeftijd van 13 tot 72 jaar. "We doen er alles aan om nieuwe leden te trekken, maar dat is verschrikkelijk moeilijk. Voor heel veel mensen zou dit een leuke hobby zijn en ook mensen met een beperking kunnen bij ons terecht.

Met schietverenigingen waar zoveel over te doen is, hebben wij niets te maken. Wij schieten met lucht", aldus Jacobs. Afgelopen jaren beet Hedilo zich vast in de certificering van de KNSA. Met twee eigen trainers, eigen beveiligingsmensen en iemand die deskundig is op terrein van de Wet op Wapens en Munitie, voldoet Hedilo nu aan de eisen voor een Kroon.

Schieten is in Heeswijk-Dinther een serieuze aangelegenheid. Noem het wapen dus geen luchtbuks, maar luchtgeweer. "Het is een kwestie van concentratie, techniek en ademhaling. Het is echt niet zoals het schieten op de kermis", zegt Jacobs. "Schieten is een mooie sport, waarbij veel zelfdiscipline komt kijken. Voor elke serie moet je jezelf opnieuw opladen. Het leuke is dat je elke keer een strijd met jezelf aangaat. Mijn record is 379 punten en dat probeer ik elke week te breken.

Als je bekijkt dat wij vanaf 2006 pas serieus bezig zijn, is de Kroon best uniek. Het heeft veel tijd en energie gekost en het was een enorme papierwinkel. Het is geweldig dat we dit gehaald hebben. Ieder lid let bij ons op veiligheid. Als ik op de club rondloop met de geweerloop naar voren, roept de jeugd: 'Frans, pijp omhoog'!"

Wekelijks trainen de leden in gemeenschapshuis Servaes. Zeven banen hebben ze ter beschikking. Met vier-en-een-halve millimeter diabolo kogeltjes richten de schutters op kaartjes, die op tien meter afstand hangen. De club is actief op afdelings- en districtskampioenschappen en telt enkele talenten.

Zo wordt Joep van Lankveld klaargestoomd voor de Paralympics in Londen in 2012 en deed Miriam van den Nieuwenhuizen mee aan het NK. Jacobs: "Veel mensen denken dat schieten een mannensport is, maar dat is absoluut niet zo. De beste schutters bij ons zijn vrouwen."

Zondag 24 mei houdt Hedilo Open Huis van 14.00 uur tot 17.00 uur in ccServaes in Dinther.

Bron: Brabants Dagblad, auteur: Peter van der Steen.