Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Voetbal

avesteynVorige week zijn voor het eerst in de geschiedenis van Avesteyn mini F-jes gestart. Kinderen van 5 en 6 jaar die met elkaar spelen en trainen. Voorgaande jaren speelden de zesjarigen nog bij de F-jes. Je zag toen dat het veld voor hen te groot was waardoor ze weinig aan de bal kwamen. Nu spelen zij op een kwart veld (30mx20m) 4 tegen 4 met kleinere doeltjes maar wel zonder keeper.

Ook de spelregels zijn aangepast ten opzichte van de F-jes. Of anders gezegd, er zijn nauwelijks spelregels. Het grootste verschil is intrappen of indribbelen i.p.v. ingooien. En handsbal is het pas als een speler de bal klemvast heeft.

Veel enthousiaste familieleden waren naar het sportpark getogen om de eerste voetbalstapjes van hun “kleine fan” te aanschouwen. Onze Huub had achter veld 3 keurig 2 speelveldjes van kalklijnen voorzien. Het was wennen maar dat was van korte duur. De kinderen wisten vrij snel het doel van de tegenstander te vinden. Op zo’n jonge leeftijd zag je al diverse “talentjes” aan het werk, kinderen die niet voor het eerst tegen een bal trapten. Na een half uurtje voetballen was voor de meeste de pijp leeg. Vol passie hadden de 3 mini F-teams met wisselend succes alles gegeven. Na afloop mocht iedereen een strafschop nemen. Een enkeling had niet meer de kracht de bal het lege doel in te schieten.

Niet alleen de leiders van alle teams maar ook de vele toeschouwers waren zeer enthousiast over de opzet van de mini F-jes. Alle kinderen zijn actief met het spel bezig. En door het kleine speelveld worden ze snel in het spel betrokken waardoor ze veel aan de bal komen. Ze leren hierdoor sneller. Zoals iemand langs de zijlijn het mooi omschreef: “Net straatvoetbal zoals we vroeger speelden. Met jassen doeltjes maken, de bal er tussen gooien en voetballen maar. Geen spelregels, de bal tussen de palen knallen”.