Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Voetbal

avesteynMaandag 21 maart jl. heeft de Technische Jeugdcommissie i.s.m. het Jeugdbestuur tijdens de jeugdvoetbalavond Marcel van Herpen als gastspreker uitgenodigd. We kennen Marcel als voetballer van Avesteyn en presentator van talkshows, o.a. bij Omroep Brabant in de “Kamer van Brabant”. Wat velen misschien niet weten is dat Marcel zijn sporen heeft (en nog) verdiend in het onderwijs. Hij geniet niet alleen landelijke maar ook internationale bekendheid om zijn nieuwe leermethodes.
De TJC heeft Marcel gevraagd om zijn onderwijservaringen te delen met de jeugdtrainers/-leiders.
Het gaat nl. vaak mis op de wijze waarop goedwillende vrijwilligers hun kennis overbrengen op kinderen.  
Marcel gaf m.b.v. leuke anekdotes en voorbeelden duidelijk aan hoe kinderen het best kunnen worden aangesproken. Bijv. Gebruik bij pupillen niet het woordje NIET. Kinderen kunnen zich geen voorstelling maken wat het woordje NIET inhoudt. In de praktijk zullen ze dit woord onbewust over het hoofd zien en, in tegenstelling wat we willen, het TOCH doen. Probeer het maar eens uit! Als je zegt: “Niet schieten”, gaan ze juist WEL op doel schieten.
 
NIET “NIET”, ECHT WEL
 
Positief coachen. Kinderen wijzen op fouten werkt remmend. Niemand wil op zijn fouten worden gewezen. Het zelfvertrouwen gaat achteruit en dat willen we niet. Ze willen graag horen wat ze goed doen. Hierdoor zal het enthousiasme en het maken van acties toenemen.
 
POSITIEF COACHEN
 
Laat kinderen het zelf ontdekken. Laat ze zelf keuzes maken, daar leren ze het meest van. Foute keuzes, horen daarbij. Je kunt ze helpen door vragen te stellen en eventueel door het voor te doen. Weet ook wat er in het hoofd van het kind afspeelt. Spreek voor HUN begrijpelijke taal. Zeggen wat ze moeten doen werkt niet. Laat ze het zelf ervaren en geef ze zo min mogelijk opdrachten mee.
 
Alle aanwezigen waren te spreken over het zeer boeiende verhaal. Marcel gaf na afloop aan om bovengenoemde speerpunten uit te testen en de ervaringen te delen met o.a. de mensen die nu verhinderd waren. De TJC zal trainers en leiders ondersteunen met het hanteren van de juiste aanpak.
 
Een groot compliment was er dan ook na afloop voor Marcel. Op een zeer heldere manier heeft hij invulling gegeven aan de behoefte van de jeugdopleiding van Avesteyn. Gezamenlijk werd er uitgesproken om in een later stadium een vervolg te geven aan dit onderwerp.